18:47 / 07.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Božinović: Podrška razvoju i nadogradnji Europskog policijskog partnerstva

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Božinović u razgovoru s europskim kolegama izrazio je podršku razvoju i nadogradnji policijske suradnje kroz model Europskog policijskog partnerstva.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru s europskim kolegama izrazio je podršku razvoju i nadogradnji policijske suradnje kroz model Europskog policijskog partnerstva koji "predstavlja i pogodnu platformu za unaprjeđivanje bilateralnih odnosa država članica".

Jačanje prekogranične policijske suradnje, istaknuo je Božinović, ključno je i za ukidanje kontrola na unutarnjim granicama i povratak normalnom funkcioniranju schengena i njegovo proširenje, što je za Hrvatsku vrlo važno, priopćio je MUP nakon prvog video sastanka ministara unutarnjih poslova EU tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem.

Unutar teme o operacijama traganja i spašavanja na Sredozemlju Božinović je istaknuo kako se pojačani angažman Frontexa na suzbijanju nezakonitih prelazaka granice u istočnom Sredozemlju, u čemu sudjeluje i hrvatska policija, pokazao uspješnim. No, naglasio je da se uz sustavnu nadogradnju zaštite vanjskih granica Unije i akcija traganja i spašavanja na moru, zbog dugoročne održivosti azilnih sustava zemalja EU-a, neizostavno paralelno mora raditi i na jačanju politike povrata u matične zemlje onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu na teritoriju EU.

U tom kontekstu sudionike videosastanka podsjetio je da je Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem EU naglasak stavljala na jačanje suradnje s trećim zemljama po pitanju readmisije, te naposljetku podržao mišljenje predsjedatelja o nužnosti razvijanja suradnje i sa zemljama sjeverne Afrike, posebice Libijom, Alžirom i Tunisom, zbog utjecanja na izvorišne uzroke migracija i posljedično sprječavanje rizičnih putovanja preko Sredozemlja, odnosno učinkovitije suzbijanje krijumčarenja.

Kao ogledni model naveo je suradnju Španjolske i Maroka na suzbijanju migracijskih pritisaka na zapadno-sredozemnom pravcu, priopćio je MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!