14:49 / 17.06.2020.

Autor: B.A./Hina

Božinović: Poduzimaju se radnje u vezi bivšeg načelnika Kruneša

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Božinović je rekao kako ne zna o čemu je konkretno riječ s obzirom na izvide koji su u tijeku.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se poduzimaju radnje u vezi bivšega načelnika primorsko-goranske krimimalističke policije Željka Kruneša, osumnjičenog za poticanje na teško ubojstvo, dodavši kako ne zna o čemu je konkretno riječ s obzirom na izvide koji su u tijeku.

-
Poduzete su određene radnje od strane policije u vezi protupravnog ponašanja, iako u ovom trenutku ne bih želio prejudicirati, ne smijem - niti znam o čemu se tu konkretno radi s obzirom na izvide koji su u tijeku. Mi smo pokazali opredijeljenost, angažman i učinkovitost kada je u pitanju rješavanje protupravnih situacija, privođenje pravdi i podnošenje prijava prema osobama koje su s one strane zakona bez obzira o kome se radi, rekao je Božinović novinarima u srijedu na pitanje u slučaju Kruneš.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo je istragu protiv Kruneša osumnjičenog za poticanje na teško ubojstvo te mu je određen istražni zatvor, a terete ga da je u lipnju 2015. u Rijeci nagovarao drugog da počini kazneno djelo pokušaja ubojstva, no poticana osoba nije poduzela radnju kako bi to i učinila.

Prema Božinovićevim riječima, hrvatska policija potpuno je samostalna u svojem radu.

- Mogu izraziti zadovoljstvo da otkad sam ja na čelu Ministarstva unutarnjih poslova ne samo da je situacija sa kriminalitetom po svim segmentima  povoljnija nego je bila ranije već i zbog činjenice da je razriješenost kaznenih djela veća nego što je bila ikad, kazao je Božinović u Divuljama.

Milina: Radi se o događaju koji se dogodio prije pet godina

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako se u vezi Kruneša radi o događaju od prije nekoliko godina.

- Radi se o događaju koji se dogodio prije pet godina i već su vođeni određeni postupci gdje su određeni sudionici mijenjali iskaze u tom postupku. Međutim, mi smo sustavnim radom utvrdili osnove sumnje zajedno s Državnim odvjetništvom i tu postoji osnovana sumnja za počinjenje nekoliko kaznenih djela - i sad postupak ide, kazao je Milin.

Ponovio je i da imaju nultu stopu tolerancije na sve oblike kažnjivih ponašanja, prevencije kriminaliteta, a posebno prema policijskim službenicima.

Prema njegovim riječima, razriješenost kaznenih djela raste posljednjih godina.

- Mi smo usredotočeni i na organizirane kriminalne skupine, poručio je.

Na pitanje kako to da je Kruneš smijenjen tek nakon što su mediji objavili informacije o njemu, Milin je ponovio da je riječ o događaju od prije nekoliko godina te da je bilo mnogo provjera.

- Tu je puno postupaka, puno provjera rađeno kroz godine. Mi smo sad došli i utvrdili nove činjenice koje su potvrdile određene sumnje za počinjenje kaznenih djela i postupak je sad u tijeku, kazao je Milina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!