Božinović: Pokrenuto 10 akcija vezano za događaje slične onom u Buzinu

19.06.2023.

14:39

Autor: HRT/Hina

Preventivna akcija policije

Preventivna akcija policije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, govoreći o slučaju prometne nesreće tijekom tzv. car meetinga u Buzinu, istaknuo je da policija provodi analize svih takvih događaja te je u posljednje vrijeme pokrenuto deset ciljanih akcija vezano za slične događaje, "kojih ima svugdje u svijetu".

Jan Ehrlich (23) na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u Buzinu u petak kasno navečer izgubio je kontrolu nad Mercedesom te je velikom brzinom udario u drugi automobil i pješake na tzv. car meetu, pri čemu je ozlijeđeno pet osoba. Ministar Božinović na novinarski je upit o tome hoće li se mijenjati zakoni i povećavati kazne za takve vozače rekao da je zapriječena kazna, s obzirom na članak Kaznenog zakona, do osam godina zatvora.

- To je dio koji će odraditi policija zajedno s DORH-om, a vidjet ćemo što će biti odluka suda, rekao je ministar koji je sudjelovao na svečanom obilježavanju 70 godina postojanja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Dodao je da sve sudske odluke s jedne strane imaju dimenziju da šalju poruku o neprihvatljivosti jedne vrste ponašanja, a to se u praksi zove generalna prevencija.

- Prema tome, činjenica je da policija već od ovog vikenda radi analize svih takvih događaja. U posljednje vrijeme pokrenuto je deset takvih ciljanih akcija vezano za slične događaje, kojih ima svugdje u svijetu, istaknuo je Božinović.

Dodao je da je potrebno naći balans između preventivnog i represivnog pristupa, s time da u ovom preventivnom pristupu svi trebaju sudjelovati, posebno roditelji jer su obitelj i vrijednosti koje se kroz obitelj prenose, prije svega na djecu - temelj za kasnije uključivanje u društvo.

- Tu je i obrazovni sustav i u konačnici policija koja provodi niz akcija preventivnog i represivnog karaktera kako bi se smanjio broj događaja koji utječu na javni red i sigurnost, naglasio je ministar.

Božinović: Policija o događajima na Sv. Duhu nije dobila dojavu


Vezano za događaj početkom mjeseca na hitnom prijmu KB-a Sv. Duh gdje je pacijentica koja je stigla zbog uganuća zgloba preminula od gušenja pecivom, Božinović je rekao da policija o tome nije dobila dojavu te nije imala nikakvu informaciju. S obzirom na činjenicu da je sve izašlo u medije, policija je, kaže, procijenila da je to dovoljan razlog da započne određene istražne radnje.

- Policija je krenula putem praćenja onoga što je dosad detektirala kao otvorene izvore i pokrenut će izvide i o njihovim rezultatima izvijestiti, ako dođe do nekih podataka koji su interesantni DORH-u, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Božinović se, na upit, osvrnuo i na pritisak na vanjsku granicu EU-a u ovih deset godina istaknuvši da nije stao niti će prestati jer se radi o jednom od najpoželjniji mjesta za život.

Poručio je da je Hrvatska putem EU-a iskoristila povlačenje sredstava, ojačala i tehnički i u svakom drugom smislu hrvatsku graničnu policiju, ali i druge dijelove sustava te nastavlja tim putem.

Istaknuo je da je pitanje migracija vrlo visoko na dnevnom redu "jer je potpuno jasno da se nijedna država ne može samostalno nositi s ovom situacijom".

- Na državama članicama je da se dogovore kako ćemo se nositi s ovim izazovom u budućnosti, a ta rješenja moraju odgovoriti i na humanitarnu dimenziju, zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, a s druge strane moramo voditi računa o sigurnosti, dodao je Božinović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!