12:09 / 28.09.2019.

Autor: P.F/HRT

Božinović: Policajcima status koji odgovara težini posla

-

-

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Dana policije danas je na Jarunu održana utrka građana i policije s porukom "Trčanjem do boljeg mentalnog zdravlja". Ranije su održane dječja i utrka sportaša.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je zajednički interes Vlade da hrvatski policajac ima status koji odgovara težini posla i najavio da uskoro počinju pregovore sa sindikatima o dodatku Kolektivnom ugovoru.

-
Posao sindikata jest da traži veće plaće. Naš je zajednički interes da hrvatski policajac ima status koji stvarno odgovara težini posla koji obavlja, osim opreme to moraju biti i primanja, kazao je Božinović, koji je sudjelovao na Danu policije 2019. na zagrebačkom jezeru Jarun.

Dodao je da uskoro počinju pregovori sa sindikatima o dodatku Kolektivnom ugovoru.

- Vidjet ćemo poziciju sindikata i koji je realan okvir kada je u pitanju stanje državnog proračuna. Siguran sam kao i dosad da će se, kada sjednu racionalni partneri, naći i najbolje racionalno rješenje, istaknuo je ministar Božinović.

Prema opremi hrvatska policija ne zaostaje za ostatkom svijeta, dodao je.

- Raduje me što je opreme sve više iz godine u godinu te hvatamo trend s najsuvremenijom opremom u svijetu. S time hrvatska policija više nikada ne smije stati, naglasio je Božinović. Ponovio je da su u sustavu policije najbitniji ljudi.

Na novinarski upit je li Hrvatska spremna za ulazak u Schengensku zonu, to jest imamo li dovoljno ljudskih resursa za čuvanje jedne od najduljih granica Europske unije, ministar je odgovorio potvrdno.

- Imamo mi dovoljno policajaca i stalno tražimo način kako povećati broj ljudi. Godinama se primalo upola manje nego što  danas primamo. Želimo da se resursi koriste racionalno, a to uključuje i našu odluku o uspostavi policijske pričuve, zaključio je Božinović.

Policija i građani zajedno na Jarunu

U sklopu obilježavanja Dana policije na Jarunu je održana utrka građana i policije s porukom "Trčanjem do boljeg mentalnog zdravlja". Ranije su održane dječja i utrka sportaša.

Cijeli dan gotovo svi rodovi policije predstavljali su svoja znanja i opremu.

Građani su mogli vidjeti različite pokazne vježbe, uz ostalo, djelovanje policije u održavanju javnog reda i mira, predstavljanje krim-tehnike, rad na poslovima zaštite državne granice, padobranske skokove te prezentaciju Interventne i Specijalne policije te pse. Sve to oduševilo je brojne građane.

- Ovo je možda i rijetka prilika, ali mi ćemo je učiniti i češćom ne samo u Zagrebu, da naši građani ostvare pravi uvid u svu tu raznolikost policijskog posla, rekao je ministar Božinović.

Komentirao je i nastup pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ), koji su na Jarunu izveli skokove padobranom.

- Oni su poseban brend hrvatske policije, to su dečki koji slijede tradiciju iz najslavnijih dana s početka Domovinskog rata, kazao je Božinović.

Organizirane su i likovne radionice, učilice za najmlađe, interaktivne radionice za građane-forenzičare, aktivnosti prometne policije i drugo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!