19:58 / 03.03.2020.

Autor: M.M./HRT

Božinović: Policija kontrolira granicu i situaciju

-

-

Foto: - / -

Osim koronavirusa, ključno pitanje na koje Europska unija traži hitan odgovor jest migrantska kriza.
Osim koronavirusa, ključno pitanje na koje Europska unija traži hitan odgovor jest migrantska kriza. O stanju na grčko-turskoj granici i mogućoj kontroli granice u suradnji s vojskom u Temi dana govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Situacija na grčko-turskoj granici je ozbiljna, ali nije dramatična, rekao je ministar Davor Božinović. Dodao je da je danas zamjećen puno manji broj migranata sa turske strane, njih oko 5.000, a kako je rekao, jučer ih je bilo i više od 20.000. Istaknuo je da je razlog tome što su grčke institucije - policija i vojska nastupile čvrsto i nisu dopustile ulazak na grčki teritorij. 

"Vojska i policija surađuju već sada, ali i od ranije"

Komentirajući izjavu načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja da je vojska spremna pružiti ispomoć policiji u slučaju migrantskog vala Božinović je kazao kako vojska i policija surađuju već sada, ali i od ranije. Razmijenili su sve podatke koje su trebali i nikada nije bilo upitno da li bi se vojska angažirala u slučaju potrebe. Međutim, dodao je Božinović - "potreba nije postojala i nadam se da i ni neće". U ovom trenutku hrvatska policija kontrolira granicu i situaciju, istaknuo je ministar Božinović.

Naglasio je da je današnja politika EU-a zaštita vanjskih granica od nezakonitog ulaska na njezin teritorij, te da su čelnici EU-a danas posjetili grčko-tursku granicu kako bi pokazali gdje su njezine granice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!