Božinović: Za sve je sigurnije da Novu godinu slave vani, misu prate na TV-u

17.12.2021.

11:04

Autor: V.G./HRT/Hina

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Za sve je sigurnije da Novu godinu proslave vani, a da vjernici misu prate preko televizije, poručio je u petak iz Zadra predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, upozorivši da se zaraza omikron sojem virusa višestruko brže širi od delte.

- Delta varijanta bila je puno brža od prethodnih, a omikron je višestruko brži u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije, izjavio je Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Sudjelujući na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije, napomenuo je da u sve četiri dalmatinske županije raste broj novozaraženih, zbog čega je pozvao ljude da što više borave na otvorenom.

- Zatvoreni (prostori) su opasnost, imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji. U Južnoj Africi puno je mlađe stanovništvo i tamo je ljeto, znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, ljudi će se sve više zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju, upozorio je.

S obzirom na situaciju u Europi ne može se ići na popuštanje mjera

Božinović je naglasio da su nove protuepidemijske mjere donesene s obzirom na situaciju u Europi te se ne može ići u popuštanje.

- Ako brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada, razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno, jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Činjenica je da imamo određeni broj slučajeva zaraze omikron varijantom i realnije je očekivati da je toga više nego manje. Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!