17:41 / 29.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Božinović: Pristup EU-a po pitanju migracija prvi put sveobuhvatan

-

-

Foto: - / -

Božinović je kazao da primjećuje kako Europa "po prvi put zauzima jedan sveobuhvatni pristup, koji uključuje sprječavanje ilegalnih prelazaka u EU".
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je u Cetingradu da zaključci summita čelnika 28 država članica EU-a oko pitanja migracija pokazuju da je pristup po prvi put sveobuhvatan.

Božinović je kazao da primjećuje kako Europa "po prvi put zauzima jedan sveobuhvatni pristup, koji uključuje sprječavanje ilegalnih prelazaka u EU", ali i vrlo aktivnu ulogu prema zemljama izvan Unije, odnosno prema državama iz kojih dolaze migranti te o "internoj komponenti s unapređenjem zakonskih rješenja". Ustvrdio je i da se vidi "poveznica" sa stavovima koje po tom pitanju zastupa upravo Hrvatska.

"Što se tiče Republike Hrvatske mislim da se može vidjeti poveznica svega onoga što mi već godinu dana komuniciramo kad je u pitanju način kako bi se trebalo pristupiti rješavanju migrantske krize, posebno onoga što je sadržano u dokumentu Europskoga vijeća kad govorimo o istočnomediteranskoj ruti", rekao je Božinović. Pohvalio je i "vrlo jasne poruke vezane na Tursku, što uključuje i dodatne tranše, dogovorene temeljem izjave Europska unija-Turska".

Božinović nije detaljnije komentirao zaključke u vezi konkretnih očekivanja država zapadnoga Balkana na toj ruti, ali je rekao da je potrebno "jačanje kapaciteta država zapadnoga Balkana kad je u pitanju zaštita granica, a to pak uključuje pomoć, financijsku i svaku drugu tim zemljama, kako bi uskladile sve ono što rade".

Na novinarsko pitanje o zaštiti granice od ilegalnih prelazaka, koja je upravo u neposrednoj blizini Cetingrada gdje je Božinović bio na otvaranju spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata, ministar je odgovorio da hrvatska granična policija svu svoju aktivnost postavlja vrlo fleksibilno.

"Policijski službenici tri policijske uprave, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske pokrivaju teren, fleksibilno se organiziramo, a važan je i kvalitetan kontakt hrvatske policije s policijom BiH, odnosno s policijom Unsko-sanskog kantona, jer s njima dnevno razmjenjujemo informacije i radi se sve ono što se treba raditi", rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!