20:26 / 08.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Božinović: Pučani se jedini mogu oduprijeti naletu populizma

-

-

Foto: - / -

Europska pučka stranka na kongresu u Helsinkiju izabrala je Nijemca Manfreda Webera kao svog vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije.
Europska pučka stranka na kongresu u Helsinkiju izabrala je Nijemca Manfreda Webera kao svog vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije. Kao 'spitzenkandidat' te vodeće političke grupacije u Europskoj uniji - Weber, inače član bavarske Kršćansko-socijalne unije, sada ima velike izglede da postane prvi čovjek EU-a. Na Kongresu EPP-a u Helsinkiju bio je i međunarodni tajnik HDZ-a i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Dobivamo jednog autentičnog demokršćanina koji je istovremeno autentičan Europljanin. Weber je nama veoma poznat. Bio je dva puta u Hrvatskoj i on je bio naš favorit i prije ovih izbora", rekao je Božinović.

Dodao je da su pučani ovim kongresom dokazali da su najorganiziranija politička snaga u Europi, te da su svjesni važnosti trenutka u kojem se nalazi Europska unija, te važnosti za EPP jer su njezini utemeljitelji stvorili EU, prema tome, kako je rekao, imaju najveću odgovornost i rješenja za probleme europskih građana.

Ministar Božinović rekao je da je Europska pučka stranka usvojila dokument 'Sigurna Europa' u kojem su sublimirane postavke koje HDZ zagovara od početka. "EPP želi da se zaustave ilegalne migracije. Nismo protiv slobode kretanja, ali postoji razlika između pojma izbjeglica i ilegalnih migranata. EPP tu ima čvrstu poziciju i naglasak stavlja na zaštitu vanjskih granica EU-a."

Na kongresu EPP-a govor je održao i premijer Andrej Plenković. Snažno je osudio populizam, koji je, kaže, promijenio političku arhitekturu EU-a, istaknuvši da europski pučani, za razliku od populista - nude rješenja. Kao ključni izazov koji stoji pred Unijom istaknuo je - migracije.

Božinović je rekao da se pučani jedini mogu oduprijeti naletu populizma i ekstremističkih snaga, te da je to bio sukus govora predsjednika vlade. "Bio je to jedan od zamjećenijih govora jer je pogađao bit onoga što izaziva zabrinutost građana EU-a i građana Hrvatske, a vezano je za sigurnost radnih mjesta, bolje plaće i ukupnu sigurnost. Europa se polako orijentira prema onome što građani žele vidjeti, a to su ekonomska korist i sigurnost", zaključio je Božinović.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!