13:57 / 17.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Božinović: RH 7. u EU-u po smanjenju broja poginulih u prometu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema smanjenju broja smrtno stradalih u prometu RH je na sedmom mjestu u EU-u, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Po smanjenju broja smrtno stradalih u prometu Hrvatska je na sedmom mjestu u Europskoj uniji, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji "Sigurnost cestovnog prometa", koja je održana u Zagrebu u organizaciji Jutarnjeg lista i MUP-a.

Božinović je kazao da je smanjenje broja smrtno stradalih posljednjih godina postignuto unatoč kontinuiranom trendu povećanja broja vozila i vozača. Iznio je podatak da je od 1994. broj vozila povećan za 1,3 milijuna ili za 154 posto, a broj vozača za 900.000 ili 61 posto, dok se istovremeno smanjuje uporaba javnog prijevoza.

Ocijenio je i da relativno dobri rezultati MUP-a ne zadovoljavaju pa svakodnevno istražuju nove mogućnosti, pogotovo one koje pruža suvremena tehnologija, kako bi se smanjio broj nesreća i stradalih u prometu. U tome je, dodao je ministar, posebno važna preventivna i edukativna djelatnost, ali i suradnja s Ministarstvom prometa i drugim službama kako bi se ubrzao rad nakon nesreće, unutar tzv. zlatnog sata, jer podaci govore da 40 posto poginulih umre tijekom prevoženja do bolnice.

Prema riječima organizatora, cilj je konferencije bio senzibilizirati javnost o važnosti sigurnosti prometa na cestama i raspraviti što se može učiniti da se poboljša sigurnost cestovnog prometa.

Konferencija pokušava odgovoriti na pitanje može li se ostvariti glavni cilj u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, a to je smanjiti broj poginulih za 50 posto do kraja 2020., kažu u MUP-u. Navode i da su četiri glavne ubojice u prometu ljudskepo greške, točnije alkoholiziranost vozača, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcija, odnosno uporaba mobitela u vožnji.

Božinović je rekao da je stradavanje u cestovnom prometu jedan od najvećih sigurnosnih problema, jer prometnice godišnje odnesu više od 300 života, više od 2700 osoba bude teže ozlijeđeno, a gotovo 12.000 lakše. Podaci govore i da je materijalna i nematerijalna šteta koja nastaje u tim nesrećama velik gubitak za razvoj društva i procjenjuje se na više od 8 milijardi kuna ili gotovo 2,7 posto hrvatskog BDP-a.

Pomoćnik ministra prometa Mario Madunić kazao je da će ove godine u hrvatske autoceste biti uloženo 300 milijuna kuna te da su upravo ulaganja ono što autoceste u Hrvatskoj čini sigurnima i modernima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!