Šest novih odluka Stožera: Ublažene mjere za javna okupljanja...

28.02.2022.

14:37

Autor: HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HRT / HTV

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović objavio je u ponedjeljak da je Nacionalni stožer donio šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, te su ukinuti obvezno testiranje i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

Izjavu Davora Božinovića možete pogledati ovdje: 

- Kao što smo već i najavljivali, unatoč tome što se zadnjih mjesec dana smanjuje broj novozaraženih i zadnjih tjedana i broj preminulih osoba, još uvijek se svi moramo ponašati odgovorno. Moramo biti i oprezni i odmjereni. Danas istječu mjere koje su na snazi do kraja veljače, kazao je Božinović. 

Stoga je Stožer donio šest novih odluka. One se tiču javnog prijevoza, rada trgovina i trgovačkih centara, korištenja zaštitnih maski za lice i medicinskih maski, prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Te su odluke produžene do 31. ožujka, dodao je. 

- U odluci koja se odnosi na okupljanja, ublažene su mjere kojima su ograničena okupljanja i to na način da se omogućava okupljanje većeg broja osoba na otvorenim okupljanjima, dakle 100 umjesto 50 kako je bilo do sada. U zatvorenim prostorima moći će se okupiti 50 ljudi umjesto 25 koliko je to do sada bilo. Ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda. Do sada su se mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna. Osim ublažavanja uvjeta za takva okupljanja to će donekle rasteretiti i lokalne stožere da mogu biti angažirani u potencijalnoj novoj izbjegličkoj krizi, kazao je Božinović.

- Što se tiče natjecanja, športskih koja se održavaju uz prisustvo gledatelja s EU digitalnim COVID potvrdama ukida se, odnosno smanjuju ograničenja maksimalnog broja gledatelja. Za natjecanja na otvorenom više neće biti ograničenja broja gledatelja, a za natjecanja u zatvorenim prostorima omogućava se 50% popunjenost tribina umjesto 20% kako je bilo do sada, izjavio je. 

- Osim toga, od sutra prestaje važiti odluka kojom je uvedena sigurnosna mjera obveznog testiranja na COVID, odnosno obveznog predočenje dokaza za testiranje, cijepljenje ili preboljenje COVID-a kao uvjeta za ulazak u prostore javno pravnih tijela, budući da je zaključeno kako s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem i preboljenjem, pogotovo nakon pojave omikron varijante, te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javno pravnih tijela, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi. Sve ove odluke se donose do kraja ožujka, s tim da postoji mogućnost i ranijih promjena ukoliko se nastavi povoljan, pozitivniji razvoj epidemiološke situacije, kazao je. 

- Kada je riječ o ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama ostaje na snazi odluka o EU digitalnim COVID potvrdama, a također i za tribine te događanja u zatvorenom prostoru gdje se traže EU digitalne COVID potvrde. Mi smo sada ukinuli mjeru obveznog testiranja za javne službe, rekao je među ostalim potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!