Božinović: Sigurnost u turističkoj sezoni jedna od važnijih zadaća hrvatske policije

28.06.2023.

14:59

Autor: HRT/Hina

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova

Foto: HRT / HTV

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da je sigurnost tijekom turističke sezone jedna od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti, kojih ove godine u Hrvatskoj očekujemo preko 15 milijuna, ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije.

Hrvatska je na međunarodnom turističkom tržištu prepoznata kao sigurna turistička destinacija, brend kojeg njegujemo i za kojeg je, uz ostale partnere, zaslužna i policija, kazao je Božinović na stručnom skupu Suvremeni izazovi održivog turizma u srijedu na Veleučilištu u Velikoj Gorici.

Pritom je podsjetio da su prihodi od stranih turista u 2022. dosegli 13,1 milijardu eura što je za 44 posto više nego u 2021. i za 24 posto više nego u 2019.

Dodao je da su sigurnosna pitanja u posljednjih nekoliko godina, uslijed migracijske krize, terorističkih napada, ratova, prirodnih katastrofa, epidemija i pandemija, u mnogim dijelovima svijeta postala prioritet.

Od hrvatskog ulaska u šengensko područje bez kontrola na unutarnjim granicama visoka razina sigurnosti, prema Božinovićevim riječima, može se osigurati i čvrstom policijskom i pravosudnom suradnjom među državama članicama.

Podsjetio je da Hrvatska već 18. godina u projektu Sigurna turistička destinacija, pokrenutom još 2006. tijekom ljetnih mjeseci ugošćuje policajce iz drugih država kako bi pomagali turistima, a ove su se godine odazvale 22 policijske organizacije iz 19 zemalja.

Ministar je kazao da je sredinom lipnja počeo raditi Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, a obavljene su i pripreme u sustavu civilne zaštite kao i protupožarne mjere.

Kao dodatni benefit učinkovitog kriznog upravljanja istaknuo je početkom lipnja pokrenuti sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama SRUUK koji na mobilne uređaje svim korisnicima hrvatskih mobilnih mreža, ali i turistima šalje upozorenja o mogućim opasnostima i mjerama koje trebaju poduzeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!