11:53 / 17.06.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Božinović: Spremni smo za protupožarnu sezonu

-

-

Foto: - / -

Od početka godine pripadnici zračnih snaga sudjelovali su u gašenju 73 požara. Sve akcije koordiniraju se u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je sve spremno za ovogodišnju protupožarnu sezonu upozorivši kako je od početka ove godine bilo dvostruko više požara nego u istom razdoblju lani.

-
Ove godine poduzeli smo mjere na vrijeme, donošenje protupožarnog  plana za 2020. je jamstvo da je očekujemo spremni. Požara će biti u sljedećih nekoliko mjeseci te je to razdoblje ključno, poručio je Božinović u Divuljama prigodom početka rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Kazao je kako ovogodišnju protupožarnu sezonu očekujemo u specifičnim okolnostima s obzirom na to da je pažnja javnosti bila usredotočena na epidemiju koronavirusa

- Mi smo  nekoliko puta i s govornice Nacionalnog stožera zahvaljivali vatrogascima. Fokus cjelokupne javnosti pa i svijeta bio je usmjeren prema koronavirusu, ali mi smo imali izvješća, znali što vatrogasci rade.

Broj vatrogasnih intervencija ove godine je bio dva puta veći nego što je to bio prošle godine, upozorio je Božinović dodavši kako su vatrogasci heroji u Republici Hrvatskoj.

Zahvalio je vatrogascima što su osim na gašenju požara bili uključeni i u aktivnosti na sprječavanju širena epidemije koronavirusa. Naglasio je i kako se vatrogasni sustav u Hrvatskoj razvija iz godine u godinu i postaje sve učinkovitiji.

Od početka godine pripadnici zračnih snaga sudjelovali su u gašenju 73 požara. Sve akcije koordiniraju se u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama.

Hrvatska u ovom trenutku raspolaže s šest kanadera, šest air traktora, dva helikoptera i jednim avionom Pilatus za izviđanje, a također tu je i sustav bespilotnih letjelica koje služe za rano otkrivanje požara i šalju sliku u realnom vremenu u zapovjedništvo u Divuljama. 

U gašenju požara pomažu sve tri grane hrvatske vojske i mornarica. Tu je i 200 vojnika raspoređenih na pet lokacija koji su u pripravnosti i u roku sat vremena mogu doći na bilo koje požarište u ovom dijelu Dalmacije.

Ministar Božinović istaknuo je kako se na primjeru vatrogastva može vidjeti kako dobro funkcionira sustav domovinske sigurnosti.

- Nema nikakvog razloga, uz svo poštovanje i vojnika i policajaca, da se vatrogasac gleda na drugi način, odnosno da mu se država odužuje na drugi način. Oni su svuda heroji, rekao je ministar Božinović.

- Prilika je ovo zahvaliti svima onima koji su nam pomogli da mi ove godine startamo kao središnji državni ured, da se hrvatska vatrogasna zajednica transformirala, da je donesen novi zakon o vatrogastvu, rekao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naveo je kako je vatrogasni sustav spreman za sve izazove u ovoj protupožarnoj sezoni istaknuvši da je već u siječnju ove godine Vlada donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku što je omogućilo puno više vremena za pripreme i usklađivanja.

Vatrogasne snage u priobalju ove će godine brojati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca te 1000 sezonskih vatrogasaca. Na ispomoć dolaze i 102 vatrogasca s 13 vozila s kontinenta u jednoj smjeni. Uz ove snage djeluje i 54 vatrogasca, pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe.

Naglasio je i da su vatrogasci u razdoblju od početka godine imali povećan broj intervencija, posebno vezano uz angažman na prevenciji epidemije koronavirusa te na pomoći prilikom sanacije posljedica potresa u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!