08:06 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Božinović: Stvarne opasnosti za Vučića nije bilo, čestitam hrvatskoj policiji

-

-

Foto: - / -

Hrvatski policajci pokazali koordinaciju i profesionalizam, kaže ministar Božinović.
Mnoštvo policajaca, helikopteri, puške protiv dronova kao najnovija tehnologija - sve to bilo je dijelom zaštite prilikom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je zadovoljan. Za emisiju Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao je da su hrvatski policajci pokazali koordinaciju i profesionalizam te im čestitao na dobro obavljenom poslu.

Kaže da stvarne opasnosti za predsjednika Srbije nije bilo. Dodaje da se, kada su ovakvi posjeti državnika u pitanju i pojačana je nazočnost policijskih službenika na terenu,  čak i oni koji su "s one strane zakona" suzdržavaju od bilo kakvih akcija. Vučić je u Hrvatsku došao u svojoj limuzini, a ministar je prokomentirao kako MUP kupuje blindirane automobile za prijevoz štićenih osoba rekavši da "to nisu neka dodatna vozila". "To su vozila koja se još uvijek koriste, njima ističe leasing. Kada istekne leasing morate ih vratiti onima od kojih ste ih dobili na privremenu uporabu. Sada taj leasing istječe i ide se u nabavku drugih vozila. Uz jedno minimalno povećanje, mora se reći", kazao je.

Komentirao je i slučaj koji je odjeknuo u javnosti - protjerivanje devetogodišnjaka bez roditeljske pratnje. Gostujući na televiziji N1 pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je naime da hrvatska policija ne postupa prema migrantima kako bi trebala te da je MUP postupio protuzakonito i protjerao dijete bez pratnje, umjesto da mu dodijeli skrbnika.

"Kada sam vidio tu izjavu tražio sam izvješće od glavnog ravnatelja. Znam da su u MUP-u pokušali doznati o kojem se konkretnom slučaju radilo. Glavni ravnatelj je poslao pismo pravobraniteljici da mu dostavi podatke o slučaju. Radi se o tome da je u javni prostor izašlo nešto što nije prije s MUP-om bilo iskomunicirano. Ne znam koji su razlozi za jedan takav istup", kazao je, ponovivši ono što je o slučaju rekao i ranije  - da je MUP taj koji provodi zakon na granici Hrvatske, odnosno provodi one mjere koje se dogovaraju na razini EU. "Sve to radi potpuno u skladu sa zakonom i zaštitom hrvatskih interesa", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!