Božinović: Suradnja Hrvatske s Europolom sve snažnija

27.06.2018.

16:32

Autor: M.M./Hina

default error photo
Suradnja hrvatske policije i Europola svakim je danom sve snažnija, što se vidi i po činjenici da se sve više akcija provodi u suradnji dviju institucija, rekao je ministar Božinović
Suradnja hrvatske policije i Europola svakim je danom sve snažnija, što se vidi i po činjenici da se sve više akcija provodi u suradnji dviju institucija, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon susreta s izvršnom direktoricom te agencije Catherine De Bolle.

Ovaj sastanak bio je prilika da raspravimo niz pitanja od važnosti za jačanje učinkovitosti i suradnje u prevenciji i suzbijanju organiziranog kriminala i terorizma, kao i svih drugih oblika kriminaliteta koji zahvaćaju više država članica, što onda postaje posao Europola, istaknuo je ministar nakon sastanka.

Europol je primarni kanal za policijsku suradnju i razmjenu kriminalističko-obavještajnih podataka među državama članicama. U Hrvatskoj imamo svoju nacionalnu jedinicu za suradnju koja uključuje razmjenu najboljih standarda i praksi, rekao je ministar i ustvrdio kako je ta suradnja svakim danom sve veća i efikasnija. To se vidi po činjenici da sve više akcija provodimo u zajedništvu s Europolom i to su ključni elementi sigurnosti, zaključio je Božinović.

Europol je agencija Europske unije koja pomaže nacionalnim tijelima u provedbi zakona i borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma. Osnovana je 1999., sjedište joj je u Den Haagu i broji više od 900 zaposlenih, stoji na internetskim stranicama te institucije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!