15:45 / 01.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Božinović svima u sustavu Civilne zaštite čestitao na srčanosti i humanizmu

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Na proslavi Međunarodnog dana civilne zaštite potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Jastrebarskom čestitao svima na "srčanosti i humanizmu", a u ime MUP-a potpisao je s HGSS-om, Crvenim križem i Savezom izviđača Hrvatske donacijske ugovore.

Riječ je o osam kompleta suhih ronilačkih odijela za HGSS i terenskoj informatičkoj opremi za Crveni križ i izviđače, vrijednoj oko 600.000 kuna i financiranoj iz NATO-ova pilot projekta NICS-a.

NICS je zapovjedni sustav nove generacije, informacijsko-komunikacijski alat za upravljanje u kriznim situacijama, za razmjenu informacija i koordinaciju sudionika sustava Civilne zaštite u izvanrednim događajima, velikim nesrećama i katastrofama.

Ugovor je potpisan danas, na Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske, u Logističkom centru Ravnateljstva Civilne zaštite u Jastrebarskom, gdje je zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković ministru i gostima predstavio dio vrijedne opreme, zapovjednih i raznih terenskih i logističkih vozila, bespilotnih letjelica i telekomunikacija za pomoć i spašavanje.

Ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut uručio je zahvalnice za doprinos razvoju sustava Civilne zaštite i pružanje pomoći Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, Vatrogasnoj zajednici grada Jastrebarskog i zajednici mladih župe sv. Nikole u Jastrebarskom.

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj obilježavaju se danas jer je 1. ožujka 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija civilne zaštite sa sjedištem u Ženevi.

Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.


Čestitajući svim pripadnicima sustava Civilne zaštite njihov dan, ministar Božinović je rekao da je uloga tog sustava u protekle dvije godine došla do punog izražaja, najprije u nastojanjima na suzbijanju pandemije, a zatim u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Istaknuo je da se i danas u uvjetima u kojima puše vjetar vatrogasci bore s požarom kod Knina, da se HGSS nosi sa situacijama u kojima im ugrožen život u spašavanju ljudi, domaćih i stranih. Pritom je posebno zahvalio članovima HGSS-a, koji, zajedno s graničnom policijom, svakodnevno spašavaju migrante iz pogibelji te Crvenom križu, koji ovih dana mnogo radi u Međuresornoj radnoj skupini na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

- Iz dana u dan svjedočimo neophodnosti razvijanja sustava Civilne zaštite, koja je unatrag dvije pokazala pravu vrijednost, a s obzirom na sve izazove s kojima se suočavamo, bit će taj sustav sve važniji za očuvanje suvremenog načina života u uvjetima klimatskih promjena i nepredvidivim i nerijetko razornim posljedicama po prirodu i ljude, rekao je Božinović.

Zahvalio je i volonterima, predanima, kako je rekao, da u svim krizama štite temeljna prava - slobodu i sigurnost pojedinaca, te je čestitao pripadnicima svih sastavnica sustava Civilne zaštite, Crvenome križu, Hitnoj medicinskoj pomoći, vatrogascima, HGSS-u i drugima, poput Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

- Svima vam se u ime Vlade Republike Hrvatske zahvaljujem na predanosti, srčanosti i humanizmu i na svemu onome zbog čega vas hrvatski građani cijene i zbog čega s pravom računaju na vas jer znaju da ih nikada nećete iznevjeriti, rekao je Božinović.

Obećao je da će se osigurati sve nužne pretpostavke da bi se u nesvakidašnjim izazovima posao mogao dobro odraditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!