19:22 / 29.12.2020.

Autor: S.M./HRT

Božinović u Dnevniku HTV-a

-

-

Foto: - / -

Zbog razornog potresa sastat će se uži kabinet Vlade. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao da će se danas na užem kabinetu Vlade razgovarati kako pomoći Petrinji i Sisku.
Zbog razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji večeras se sastaje uži kabinet Vlade RH. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je za Dnevnik HTV-a uoči tog sastanka da će se danas razgovarati o tome kako pomoći Petrinji i Sisku nakon potresa, a odluku o prvoj interventnoj pomoći donijet će sutra.

➡️
Razorni potres 6,2 po Richteru: razrušeni Petrinja, Sisak, Glina, ima žrtava i ozlijeđenih 
➡️
Raste broj poginulih u potresu 
➡️ Ulice Petrinje u ruševinama, traga se za preživjelima 
➡️ Sović: Petrinja je u velikoj opasnosti, možemo očekivati besanu noć 
➡️ U Sisku dramatično, gradonačelnica u suzama 

- Ovo je velika tragedija koja je pogodila Sisačko-moslavačku županiju, prije svega Sisak, Petrinju, Glinu, Pokupsko i druga mjesta. Stručne ekipe civilne zaštite koje rade na raščišćavanju terena i pronalasku ljudi su na terenu. Nadam se da nema nikoga više, ali ne možemo to isključiti, kazao je ministar Božinović.

Večeras je izvanredna sjednica užeg kabineta i razgovarat ćemo o tome kako pomoći Petrinji i Sisku, dodao je i istaknuo da se nada kako će se dobiti potpunija slika onoga što se danas dogodilo te donositi odluke sukladne situaciji. 

➡️ Potpora Hrvatskoj nakon potresa iz cijele Europe 

Razgovarat ćemo večeras o pomoći ovim područjima, a sutra ćemo donijeti odluku kolika će biti prva interventna pomoć, kazao je ministar unutarnjih poslova. 

- Što se tiče EU-a i naših partnera, svi su se javili. Predsjedniku su se javili šefovi država i vlada. Ja sam razgovarao s Janezom Lenarčićem, europskim povjerenikom za krizna stanja. Postoji mogućnost da on sutra dođe u Hrvatsku. Europa šalje vrlo jasne signale da je uz Hrvatsku u ovom teškom trenutku, dodao je. 

Napominje da je večeras najvažnije smjestiti ljude koji nemaju krov nad glavom. Kazao  je da se na nekoliko mjesta organizira smještaj. 

- U srijedu ćemo vidjeti što je s oštećenim objektima. Na terenu su statičari koji će procijeniti štetu i uporabljivost oštećenih objekata. Na prvom mjestu nam je zaštititi ljude, dodao je. 

➡️ MUP ukinuo propusnice 

Odluka o ukinutim propusnicama će ostati. Oni koji se žele smjestiti negdje izvan Sisačko-moslavačke županije, ne treba im administriranje, dodaje, ali napominje da je i dalje potrebno pridržavati se epidemioloških mjera jer je nažalost virus još tu. 

Odgovarajući na pitanje o tome postoji li "scenarij" za eventualni novi potres, kazao je da postoji, ali "pravi scenarij piše trenutak", kao što je bio i ovaj slučaj. No Hrvatska, kaže, ima stručne, iskusne, profesionalne ljude koji će učiniti sve da pomognu hrvatskim građanima.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!