Božinović u Dnevniku HTV-a

29.12.2020.

19:22

Autor: S.M./HRT

default error photo
Zbog razornog potresa sastat će se uži kabinet Vlade. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao da će se danas na užem kabinetu Vlade razgovarati kako pomoći Petrinji i Sisku.
Zbog razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji večeras se sastaje uži kabinet Vlade RH. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je za Dnevnik HTV-a uoči tog sastanka da će se danas razgovarati o tome kako pomoći Petrinji i Sisku nakon potresa, a odluku o prvoj interventnoj pomoći donijet će sutra.

➡️
Razorni potres 6,2 po Richteru: razrušeni Petrinja, Sisak, Glina, ima žrtava i ozlijeđenih 
➡️
Raste broj poginulih u potresu 
➡️ Ulice Petrinje u ruševinama, traga se za preživjelima 
➡️ Sović: Petrinja je u velikoj opasnosti, možemo očekivati besanu noć 
➡️ U Sisku dramatično, gradonačelnica u suzama 

- Ovo je velika tragedija koja je pogodila Sisačko-moslavačku županiju, prije svega Sisak, Petrinju, Glinu, Pokupsko i druga mjesta. Stručne ekipe civilne zaštite koje rade na raščišćavanju terena i pronalasku ljudi su na terenu. Nadam se da nema nikoga više, ali ne možemo to isključiti, kazao je ministar Božinović.

Večeras je izvanredna sjednica užeg kabineta i razgovarat ćemo o tome kako pomoći Petrinji i Sisku, dodao je i istaknuo da se nada kako će se dobiti potpunija slika onoga što se danas dogodilo te donositi odluke sukladne situaciji. 

➡️ Potpora Hrvatskoj nakon potresa iz cijele Europe 

Razgovarat ćemo večeras o pomoći ovim područjima, a sutra ćemo donijeti odluku kolika će biti prva interventna pomoć, kazao je ministar unutarnjih poslova. 

- Što se tiče EU-a i naših partnera, svi su se javili. Predsjedniku su se javili šefovi država i vlada. Ja sam razgovarao s Janezom Lenarčićem, europskim povjerenikom za krizna stanja. Postoji mogućnost da on sutra dođe u Hrvatsku. Europa šalje vrlo jasne signale da je uz Hrvatsku u ovom teškom trenutku, dodao je. 

Napominje da je večeras najvažnije smjestiti ljude koji nemaju krov nad glavom. Kazao  je da se na nekoliko mjesta organizira smještaj. 

- U srijedu ćemo vidjeti što je s oštećenim objektima. Na terenu su statičari koji će procijeniti štetu i uporabljivost oštećenih objekata. Na prvom mjestu nam je zaštititi ljude, dodao je. 

➡️ MUP ukinuo propusnice 

Odluka o ukinutim propusnicama će ostati. Oni koji se žele smjestiti negdje izvan Sisačko-moslavačke županije, ne treba im administriranje, dodaje, ali napominje da je i dalje potrebno pridržavati se epidemioloških mjera jer je nažalost virus još tu. 

Odgovarajući na pitanje o tome postoji li "scenarij" za eventualni novi potres, kazao je da postoji, ali "pravi scenarij piše trenutak", kao što je bio i ovaj slučaj. No Hrvatska, kaže, ima stručne, iskusne, profesionalne ljude koji će učiniti sve da pomognu hrvatskim građanima.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!