19:02 / 21.09.2020.

Autor: J.L./Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Božinović u Dnevniku: Istražuje se curenje podataka

-

-

Foto: - / -

Božinović je kazao da se odluke donose na regionalnim razinama županijskih i lokalnih stožera.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je u Dnevniku aferu Janaf i curenje informacija. Kazao je da je zatražio razgovor s glavnim ravnateljem policije.

- Policija gotovo godinu dana u ovom slučaju prikuplja dokaze i provodi izvide. Taj je posao završen u trenutku kada se ocijeni da postoji dovoljno dokaza da se podnese prijava, a ništa od toga nije iscurilo van. Rješenje o istrazi uključuje širi broj aktera. USKOK, DORH i policija provode istragu o curenju podataka, naglasio je ministar.

Božinović se osvrnuo i na nove mjere koje su stupile su na snagu objavom na stranicama HZJZ-a, a odnose se na trajanje izolacije. One su najvažnije za struku kako bi se znala postaviti s obzirom na pacijente koji dolaze, kaže.- Ide se na deset dana kada je riječ o oboljeloj osobi, a njezini kontakti ostaju u samoizolaciji četrnaest dana zbog razvoja simptoma. Upute su opširne i dat će odgovore na brojna pitanja u svakodnevnom postupanju prema bolesnicima ili onima koji sumnjaju na bolest. Upute su dostupne i javne, kao i sve ostale upute koje objavljuje HZJZ, primjerice o korisnosti vitamina D u jačanju imunosnog sustava, rekao je.

Pozvao je gledatelje da ih pročitaju.

- Odluke se donose na regionalnim razinama županijskih i lokalnih stožera. Situacija je pod kontrolom, kaže, a nada se da će takva i ostati.

Ponovio je da to ovisi o svakom pojedincu.

- Ovu borbu možemo dobiti samo zajednički i solidarno. Nije to teško, kada bismo se stalno držali mjera - distanca, maska, higijena ruku, higijena nosa, bilo bi manje glavobolje za epidemiologe, a i sve nas, ističe Božinović.

"Sinoć 200-300 ilegalnih pokušaja prelaska granice"

Božinović je istaknuo da je noću najveći pritisak migranata koji pokušavaju prijeći granice.

- Sinoć je bilo 200-300 pokušaja prelaska granice, a u prvih osam mjeseci više od 16.000. Još je to 30% više nego u istom razdoblju lani.  Mi smo povukli u tri godine više od 200 mil. eura europskog novca kako bismo granicu opremili raznim tehničkim sredstvima, a tu je i ljudski faktor koji sprečava ilegalni prelazak. U BiH se stvara "hot spot" uz granicu s RH, što izaziva nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, dodao je.

- Na putu prema ukidanju viza za SAD napravili smo dosta, nadamo se da ćemo do kraja fiskalne godine ostvariti uvjet za manje od 3% odbijenih zahtjeva za vizu, poručio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!