Božinović u Nu2: Hrvatska može kontrolirati granice

03.06.2018.

13:18

Autor: M.M./HRT

default error photo
Gost emisije Nedjeljom u dva bio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Gost emisije Nedjeljom u dva bio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Govorio je o sigurnosnom aspektu afere Hotmail, mogućem novom izbjegličkom valu, stanju u HDZ-u te drugim političkim temama.

Komentirajući zadnji incident kod Donjeg Srba, ministar Božinović rekao je da je policija izvukla pouke. Osnovna pouka je u činjenici da dosad nismo imali sigurnosne rizike za policijske službenike koji su zaustavljali i sprečavali ilegalni ulazak u Hrvatsku. Ovo je prvi put da se netko drznuo dvaput se ne zaustaviti i probiti policijsku blokadu. Moramo računati da se to i u budućnosti može događati, rekao je Božinović.

Kad govorimo o ranjenoj djeci, meni je žao zbog toga. Čak i da je bila postavljena ježevina na cesti, vozač kamiona je sišao s ceste i išao na policijsku službenicu, on je doveo u opasnost njezin život. Naravno da policija u većini slučajeva ima situacije bez upotrebe vatrenog oružja, ali kad je ugrožen nečiji život tu nema pardona. Njih 29 bilo je smješteno u furgonu i policija nije mogla sa sigurnošću reći što taj čovjek vozi u prtljažniku, rekao je.

Na pitanje očekuje li se eskalacija s migrantima, rekao je da je cijela migrantska politika nakon vala u rujnu 2015. do ožujka 2016. zaustavljena dogovorom EU-a i Turske. Ukoliko taj dogovor vrijedi i ukoliko Turska ne odluči puštati migrante, onda ne očekujem eskalaciju, ali ne mogu isključiti. Ove godine zabilježeno je 18.000-19.000 migranata koji su iz Turske prešli u Grčku i to se osjeti na granicama koje su na balkanskoj ruti.

Naglasio je da Hrvatska može kontrolirati granicu s BiH. Hrvatska ima obučene službenike i to smo dokazali s granicom sa Srbijom. Ta granica je opremljena što se tiče tehničkih sredstava, infrastrukture, broja policijskih službenika, i to je jedan od razloga zašto se ruta preusmjerila prema BiH. Hrvatska je dobar primjer i percipira se kao država koja je u stanju kontrolirati vlastite granice. Prije svega naša je zadaća zaštita hrvatskih granica i od toga nećemo odstupiti.Nakon priloga o smrti male Madine i događajima koji su uslijedili, Božinović je rekao da je riječ o tragičnom događaju koji se dogodio u Srbiji.

Srpska policija izvršila je očevid, rekao je. Odbačena je kaznena prijava, a obitelj je u centru za migrante u Tovarniku, koji je financiran novcima EU-a, a koji se koristi za slučajeve migranata kojima se ne može utvrditi identitet. Oni će vjerojatno biti pušteni, iz humanitarnih razloga, vjerojatno u Kutinu, rekao je ministar istaknuvši da je toj obitelji u različitim zemljama odbijan azil, jer su se identificirali na različite načine. Ulazak, kretanje, boravak u Hrvatskoj mimo zakonskih propisa ne smijemo dopustiti. Humani smo, ali imamo odgovornost prije svega za građane Republike Hrvatske.

Osvrnuo se i na sukob predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. Rekao je kako je siguran da je premijer zadnja osoba koja bi se javno svađala.
Ne vidim razloga da je predsjednica zaoštrila odnos prema Vladi. Što se dogodilo ne znam. Svi u političkom životu traže nekakav svoj prostor, možda je predsjednica procijenila da je trenutak da se treba odmaći od Vlade. Ali ovo je Vlada HDZ-a, a HDZ je kandidirao predsjednicu.

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, rekao je da je HDZ izašao s izbornim programom u kojem je stajalo da će završiti proces vezan za Istanbulsku konvenciju i iza toga su stajali svi.

Na pitanje o klijentelizmu na koji je upozorio Davor Ivo Stier te je li HDZ stranka koja bi trebala upozoravati na to, Božinović je rekao da kijentelizam ne traje samo od 1990-ih nego i otprije. Za takvo nešto morate donositi dobre zakone i implementirati te zakone. Slažem se da ima prostora da se u svakom području unaprijedimo, dodatno postanemo transparentniji i demokratičniji, rekao je ministar Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!