Božinović u Paklenici: HGSS s nevjerojatnom lakoćom obavlja složene zadaće

26.08.2022.

16:51

Autor: T.V./HRT/Hina

Paklenica: Pokazna vježba HGSS-a

Paklenica: Pokazna vježba HGSS-a

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je u središtu za obuku HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica sudjelovao u vježbi stijenskog spašavanja te je rekao da je nevjerojatno s kojom lakoćom HGSS obavlja složene i opasne zadaće".

- Razlog tome je što su spasitelji iz HGSS-a dobro obučeni i motivirani za ono što rade, kazao je Božinović u obučnom centru "Dragan Špehar Špeco.

Nakon vježbe, čiji je cilj bio medicinski zbrinuti unesrećenu osobu i evakuirati ju iz alpinističkog smjera, rekao je da je HGSS jedna od temeljnih snaga sustava civilne zaštite koja je izuzetan doprinos dala u krizama epidemije i potresa, pored svih drugih spašavanja.

Istaknuo je da su akcije HGSS-a gotovo uvijek daleko od očiju javnosti i kamera, na nepristupačnom terenu, daleko od urbane sredine te da se uključivanjem u vježbu htio iz prve ruke uvjeriti kako izgleda posao HGSS-a.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić zahvalio je Božinoviću na dolasku kojim je potvrđena izvrsna suradnja MUP-a i HGSS-a na svim razinama". Dodao je i da je prepoznavanje bitne ulogu HGSS-a u cjelokupnom sustavu sigurnosti motivirajući za sve HGSS-ove volontere.

- To dodatno pokazuje da Vlada RH i MUP cijene ono što HGSS neumorno radi već 72 godine, rekao je Granić i izrazio nadu da je i današnja akcija bila potvrda kvalitete kojom HGSS raspolaže.

Božinović je posjetio i bazu potrage za unesrećenim stranim roniocem koja je kilometar dalje, također u Starigradu. Nakon što se informirao o tijeku potrage zahvalio je svim pripadnicama HGSS-a, policije, civilne zaštite i MORH-a koji sudjeluju u akciji, priopćio je MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!