Božinović u Petrinji: Nismo sami i možemo računati na pomoć brojnih zemalja

30.12.2020.

15:59

Autor: T.D./HRT

default error photo
Davor Božinović došao je u obilazak Petrinje te rekao kako su razorni potresi pokazali je jedinstvo ne samo unutar Hrvatske i hrvatske dijaspore s matičnom domovinom, već i na razini Europske unije.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, došao je u obilazak Petrinje te rekao kako su razorni potresi pokazali jedinstvo ne samo unutar Hrvatske i dijaspore s matičnom domovinom, već i na razini Europske unije.

➡️Petrinja: Građevinska operativa prebacila u višu brzinu ➡️UŽIVO: Najnovije informacije o potresu: Petrinja, Sisak, Glina

- To je glavna poruka povjerenika Lenarčiča danas u Zagreb. Jučer smo razgovarali o tome što Hrvatskoj treba. Pokrenuli smo žurni mehanizam pomoći Europske unije. 14 zemalja se već izjasnilo i pomoć je krenula prema Sisačko-moslavačkoj županiji, a Lenarčič je došao nakon 24 sata da se uvjeti i prije svega pošalje poruku europske solidarnosti, rekao je. 

Rekao je kako je glavna poruka da Sisak, Petrinja, Glina, ni bilo koji kraj u Hrvatskoj u ovoj situaciji nije sam i može računati na solidarnost.

- Dolazak Janeza Lenarčiča nije simboličan, to smo vidjeli kada je nažalost u pitanju potres u Zagrebu, pokazala se ta solidarnost i mogućnost Europske unije koja je odobrila pomoć od skoro 700 milijuna eura. Na nama je nakon što zbrinemo ljude, nadajmo se da više neće biti velikih i jakih potresa i da napravimo procjenu štete. To možemo raditi s institucijama Europske komisije, a onda zajedno u obnovu, rekao je.

Božinović je istaknuo kako bi volio da Hrvatska nema iskustva potresa i pandemija.

- Dobra stvar u toj nesreći je da nismo sami i da možemo računati na brojne zemlje, prije svega Europske unije, ali i susjedne zemlje, rekao je Božinović  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!