19:45 / 20.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Božinović u Temi dana o migrantima i skupu EPP-a

-

-

Foto: - / -

O kongresu Europske pučke stranke govorio je u Temi dana međunarodni tajnik HDZ-a i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Više od dvije tisuće sudionika, među kojima i brojni šefovi država i Vlada te najviši dužnosnici Europske komisije iz redova demokršćana - okupilo se u Zagrebu na dvodnevnom kongresu Europske pučke stranke.

Skup se održava u Areni, a tijekom dana organiziran je i niz bilateralnih susreta.

Brojne su teme o kojima se raspravlja, među ostalim o klimi, politici za mlade i zapadnom Balkanu.

O kongresu Europske pučke stranke govorio je u Temi dana međunarodni tajnik HDZ-a i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Drago mi je da je skup organiziran u Hrvatskoj i da naši građani mogu iz prve ruke vidjeti, a to je da HDZ i Hrvatska imaju jednu ulogu u EU koja nerijetko nadilazi našu veličinu. Što se tiče stranke, ona je dobila priliku organizirati ovaj skup. Tu je 2000 uzvanika, brojni šefovi država, vlada...To je izuzetna promocija Hrvatske tik pred predsjedanje Europskom unijom.

Božinović je dodao kako smatra da je Donald Tusk odličan izbor za čelnika EPP-a Donalda Tuska.

- To će biti uspješan mandat, on je pravi Europljanin, vrlo dobar pregovarač, čovjek koji je sklon kompromisima.

Dodaje da brexit dosta komplicira odnose u Europskoj uniji.

- Najizglednije je da se 31. siječnja krene u pregovore s novom britanskom vladom, pod uvjetom da Boris Johnson pobijedi na izborima. Vrlo zahtjevna zadaća, ali mi smo na to spremni.

Osvrnuo se i na pitanje politike prema migrantima.

- Moći ćemo ukazati Europskoj uniji na sve ono što je prepoznato kao glavni izazov, a to je zaštita vanjskih granica, prvenstveno Bugarsku i Grčku, a potom i na Hrvatsku.

Njemački novinar je pitao Angelu Merkel na konferenciji za medije pitao je li uobičajeno da Hrvatska, tako mlada država članica, koju uz to krši prava migranata na granici, predsjeda Europskom unijom.

- I u Hrvatskoj neki prigovaraju zbog postupaka naše policije, ali ponavljam, mi sve radimo u skladu sa zakonom. Nema države na svijetu koja će pustiti da vam se ulazi bez ikakve kontrole. Koja je logika da netko na granici čeka pet sati u autu, a da se sva pozornost određenih krugova posvećuje onima koji žele na nelegalan način ući na teritorij EU-a. To nije fenomen koji će u skoro vrijeme prestati. Mi ćemo tijekom predsjedanja ukazivati na važnost razgovora s Turskom, oni imaju na svojem teritoriju velik broj migranata te su oni pod velikim pritiskom. Na tom pojasu leži dugoročno rješenje pitanja migracija, zaključio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!