13:38 / 21.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Božinović: U tjedan dana došlo 132 tisuće stranaca

-

-

Foto: - / -

Povećan je ulazak državljana EU-a u Hrvatsku. Od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatski građanin i 132.004 stranca, rekao je Božinović.
Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je na sjednici Vlade da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana. 

- Povećan je ulazak državljana EU-a u Hrvatsku. Od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatski građanin i 132.004 stranca. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hravtskih državljana, izvijestio je Božinović.

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU-a, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku. Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja, dodao je.

Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog zašto su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene da 10-ak tisuća. Upozorio je da broj novozaraženih u svijetu i dalje raste te da se u Hrvatskoj, kako bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.

Beroš: Broj oporavljenih veći od broja oboljelih, ali nema opuštanja

Ministar zdravstva Vili Beroš prethodno je na sjednici Vlade iznio podatke Stožera od 20. svibnja te naveo da su zabilježna 2234 slučaja zaraze koronavirusom, a oporavilo se 1978 oboljelih.  

- Broj oporavljenih sustiže broj ukupnih slučajeva, što je izniman uspjeh i epidemiološka je situacija povoljna, rekao je Beroš. I on je naglasio da u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu. To nam govori da nema mjesta za opuštanje, poručio je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!