Božinović: Utvrđuju se okolnosti požara i stradanja vatrogasca

01.08.2022.

13:57

Autor: T.V./HRT/Hina

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je policija tijekom noći obavila očevid i utvrđuje okolnosti nastanka požara i stradanja vatrogasca Gorana Komlenca u požaru kod Orašca, u suradnji s DORH-om koji je naložio obdukciju.

Božinović je izjavio kako je Komlenac bio jedan od najsposobnijih i najobučenijih vatrogasaca JVP-a Dubrovački vatrogasci, koji je poginuo kao heroj spašavajući druge.

- Na najgori nas je način podsjetio o kako se teškom i opasnom poslu radi, o ljudima koji su posvećeni spašavanju drugih ljudi i imovine. Ovdje su postrojbe odlično opremljene, ali ništa od toga neće nam vratiti Gorana, rekao je.

- Kažu da vatrogasac, odlazeći na intervenciju, nikad ne može biti siguran hoće li se vratiti. Najčešće se vraćaju, ali dogodi se i smrtno stradanje. Teško je naći profesiju koja je toliko humana, a toliko opasna, ističe Božinović. Dodatno je otežavajuća činjenica da je iza Komlenca ostala supruga s dvoje male djece.

- Cjelokupni sustav, od lokalne razine do Vlade, učinit će sve da im pomogne i vodi brigu o njima, kao što ćemo uvijek voditi brigu o najhrabrijima, obećao je Božinović.

Podsjetio je kako je ovog ljeta borba s vatrom svakodnevna.

- Svijet prolazi kroz klimatske promjene, a naš je sustav prepoznat kao jedan od najučinkovitijih, ali i mi se, kao i cijeli svijet, moramo prilagođavati novim okolnostima, kaže Božinović.

U roku nekoliko dana na raspolaganju još po jedan Canadair i Air-tractor

Naveo je kako u ovom trenutku Hrvatska raspolaže s četiri canadaira i četiri air-tractora.

- Jučer su sva četiri Canadaira obavila sjajan posao. Posebno bih istaknuo ulogu JVP-a Dubrovački vatrogasci i DVD-ova, koji su okružili požar i odradili sjajan posao. Kvaliteta hrvatskih vatrogasaca nije floskula, jer se dokazuju iz dana u dan, ustvrdio je.

Božinović je razgovarao sa ministrom obrane Mariom Banožićem, koji namjerava sutra ili preksutra održati sastanak sa Zrakoplovnim tehničkim centrom da u roku nekoliko dana na raspolaganju budu još po jedan Canadair i Air-tractor.

Naglasio je kako je Hrvatska kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu inicirala zajedničku nabavu na razini EU-a te će među prvima dobiti nove Canadaire.

- Sve će više biti potreba združenim vatrogasnim snagama, kod nas je to najmanje slučaj, jer smo možda i najbolje organizirani. Naši Canadairi su gasili u BiH i Sloveniji, kad je moguće pomažemo i drugima, poručio je Božinović.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović rekao je kako je požar kod Orašca pod kontrolom, a trideset vatrogasaca ga sanira i čuva požarište.

- Cijeli smo požar okružili cijevima pa nam nije potrebna potpora iz zraka. Nastavit ćemo čuvati požar zbog velike površine od 90 hektara i guste šume, izjavio je Simović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!