Božinović: Vlada će proučiti i odgovoriti na Milanovićev poziv za sjednicu VNS-a

06.05.2022.

17:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministar Davor Božinović nazočio primopredaji policijskih motocikala

Ministar Davor Božinović nazočio primopredaji policijskih motocikala

Foto: Robert Anic / Pixsell

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će Vlada RH i premijer Andrej Plenković proučiti poziv predsjednika republike Zorana Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Sigurno je da će Vlada i premijer proučiti poziv i odgovoriti na način da se poštuju državne institucije, odgovorio je Božinović na upit postoje li razlozi za sazivanjem te sjednice.

Milanović je dopisom u srijedu predložio premijeru da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti.

Predsjednik je premijera upozorio da će "provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom", priopćio je ranije Ured predsjednika.

Božinović se dotaknuo i vladinog prijedloga o izmjeni Zakona o vladi RH kojim se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, a kojeg je predsjednik Milanović ocijenio opasnim.

- Podsjetit ću da je ta odredba dio programa HDZ-a s kojim je HDZ ostvario izbornu pobjedu. Sve što radimo je u skladu s onime što smo obećali hrvatskim građanima. Odredbom podižemo standard protiv bilo kakvim nedopuštenih radnji na višu razinu, kazao je Božinović nazočivši primopredaji policijskih motocikala nabavljenih putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Božinović je prokomentirao i ocjenu Hrvatske liječničke komore o štetnosti inzistiranja MUP-a da kroz zakonske izmjene uvede liječnicima obvezu prijavljivanja MUP-u pacijenata koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja ili nekog lijeka.

- Sigurno je da se prava pacijenata neće ugroziti, a intencija zakona je podizanje razine sigurnosti upravljanja motornim vozilima. MUP ne zanima odnos pacijenata i liječnika, već ga zanima je li osoba u stanju sudjelovati u prometu, a da pritom ne ugrožava sebe i druge, rekao je Božinović.

U Ravnateljstvu policije u Zagrebu održana je svečana primopredaja 31 policijskog motocikla čija vrijednost premašuje 5 milijuna kuna. Riječ je o vozilima koja su nabavljena putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

- Idemo u opremanje Hrvatske policije koja je po svim svojim rezultatima, po svemu onome što radi u samom vrhu europskih policija čekamo isporuku novih vozila sa policijskim obilježjem tako da će nekih 522 policijska automobila zamijenjena, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!