18:32 / 26.04.2020.

Autor: Iva Magušić Dumančić/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Božinović za Dnevnik: Počinje faza suživota s koronavirusom

-

-

Foto: - / -

Počinje prva faza popuštanja mjera. Svoja vrata otvaraju sve trgovine, ponovno se uspostavlja javni promet. Gost Dnevnika načelnik Stožera Davor Božinović.
U Hrvatskoj danas 14 novozaraženih, od početka epidemije potvrđeno 2030 oboljelih. Nažalost, u KBC-u Split preminuo je pacijent pa je broj žrtava porastao na 55. Na respiratoru je dvoje bolesnika više nego jučer, a i oporavljenih je 69 više. 

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Zbog dobre epidemiološke situacije, sutra počinje prva faza ublažavanja mjera. Nakon više od mjesec dana otvaraju se sve trgovine izvan trgovačkih centara.

Uoči faze "popuštanja" Stožer preporučuje oprezno ponašanje

Više o prvoj fazi popuštanja mjera, reći će nam načelnik Stožera civilne zaštite RH i ministar Davor Božinović s kojim u Zaprešiću razgovara Iva Magušić Dumančić.

Danas na stožeru ste rekli ulazimo u fazu s najviše nepoznanica - što očekujete u prvoj fazi popuštanja mjera? 

- Završavamo fazu u kojoj je bilo važno sačuvati ljudske živote, da ne dođe do eksponencijalnog rasta broja oboljelih i opterećenja zdravstvenog sustava. Sada počinje faza suživota s koronavirusom, on je tu. Očekujemo da će u ovoj fazi građani i dalje držati distancu, kako bi se umanjila mogućnost širenja virusa, rekao je ministar.

Gdje vidite najveći izazov - je li to javni prijevoz, trgovine ili u kasnijim fazama kod otvaranja škola i vrtića... 

- Teško je to reći, zato se i ide etapno, kako bi se vidjelo je li neka mjera ta koja utječe na rast oboljelih, naglasio je Božinović.

S obzirom na to da kontrole nisu moguće u većoj mjeri - vraćanje u normalu ovisi dosta o građanima?

- Kontrole će biti, uglavnom po dojavama, prije svega u trgovinskim i drugim objektima. Jasno je da je nemoguće kontrolirati sve, i ne treba to raditi. Računamo na svijest građana, jer da nema samodiscipline koju su građani već pokazali, nikakve mjere ne bi pomogle,  poručio je.

U novoj odluci o radu trgovina, one privremeno neće raditi nedjeljom - no mnogi trgovci, pogotovo oni veći trgovački centri tvrde da tako neće moći dugo izdržati.

- Znamo da je jedan od glavnih faktora širenja virusa kretanje ljudi, a s obzirom na skraćeno radno vrijeme očekuje se veće kretanje. Postoje brojne institucije koje nisu radile, i vrijeme koje je pred nama dovest će do toga da sve više možemo popuštati, kaže Božinović.

● Postoji i nejasnoća oko rada praznicima i blagdanima - neki smatraju da za 1. svibnja primjerice mogu raditi - je li to točno?

- Zna se što supraznici i blagdani, 1. svibnja je neradni dan i ne radi se, bio je kategoričan ministar.

Druga i treća faza i dalje se bruse, jako je puno nepoznanica - kada će biti spremne sve preporuke?

- Na detaljnim preporukama stalno se radi HZJZ će izraditi te preporuke, pravila će biti dostupna na svim stranicama Stožera i HZJZ-a, a ono što bude nejasno uvijek će se moći pitati. Glavna pravila su okvir po kojem svi trebaju raditi, kaže.

Kakav je scenarij u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša?

Nadam se da to toga neće doći, znamo što se sve moći kada smo prisiljeni ići što se sve može zatvoriti, jer to je neizbježno ako dođe do pogoršanja. Svi moramo dati sve od sebe, držati se uputa, ne dopustiti virusu da nas iznenadi i ići prema normalizaciji, poručio je Božinović.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!