16:29 / 22.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Božinović: Zbog klimatskih promjena očekuje se znatan rast migracija

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Jedna od najvećih prijetnji sigurnosnoj situaciji u svijetu su klimatske promjene koje uzrokuju niz problema, ocijenio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti u Opatiji. Upozorio je da je tijekom pandemije zabilježen rast nasilja, osobito obiteljskog, a širenje lažnih vijesti je, kaže - doživjelo eksploziju.

- Rezultat klimatskiih promjena su vremenski ekstremi poput ovogodišnjih megapožara, razornih poplava ili tornada u Europi, što dugoročno uzrokuje geografske promjene poput nepovratnog rasta razine mora ili širenje pustinja, rekao je Božinović. Stoga je očekivan znatan rast migracija stanovništva, pa će se i zaštita granica morati tome prilagoditi, dodao je. 

Ministar je istaknuo da Hrvatska danas vrlo uspješno, zakonito i odgovorno štiti ne samo vlastitu, nego i granicu EU-a te je potpuno spremna "na moguće poremećaje na migrantskim rutama zbog situacije u Afganistanu". Ocijenio je da se danas u svijetu sigurnosnim prijetnjama može pristupati samo ujedinjenim djelovanjem na nacionalnoj, međunarodnoj i globalnoj razini.

"Širenje lažnih vijesti pod pritiskom pandemije doživjelo eksploziju"

 Govoreći o utjecaju pandemije COVID-a na sigurnosnu situaciju, istaknuo je da se pokazao niz izazova, poput osiguravanja i održavanja zdravlja nacije, opskrbe osnovnim životnim potrebama u slučaju globalnog zatvaranja, zakonitosti i svrhovitosti protuepidemijskih mjera koje zadiru u ljudska i građanska prava te potiču pitanja slobode i sigurnosti. Izravna posljedica pandemije jest otežano putovanje putnika i protok robe preko granica, rekao je, bilježi se i rast nasilja općenito, posebno obiteljskog nasilja, iskorištavanja djece i potrošnje droga.

- Zajednički nazivnik nizu tih pojava je neki oblik destabilizacije psihe potaknut neuobičajenom epidemijskom situacijom, rekao je. Kako je ocijenio, pandemija je otvorila nove mogućnosti za stare sigurnosne prijetnje, poput širenja dezinformacija, lažnih vijesti i krađe identiteta. Naglasio je da je "širenje lažnih vijesti pod pritiskom pandemije doživjelo eksploziju".

- Svi koji ih šire, postaju kanali za prijenos, pa se uvelike otežava otkrivanje pravog izvora. Plasiranje dezinformacija, lažnih vijesti i glasina služe podrivanju povjerenja građana u državne institucije i promicanje terorističke propagande s ciljem radikalizacije i militarizacije, prvenstveno mladih, ustvrdio je Božinović.

Istaknuo je i kako je znatno povećan broj kibernetičkih napada u protekle dvije godine, te da se područje napada s korporacija u većoj mjeri prebacilo na male i srednje tvrtke i to koristeći masovni rad od kuće i online sastanke putem besplatnih aplikacija koje često imaju ozbiljne sigurnosne propuste. 

Skup u Opatiji, novi pogled na sigurnost

Središnja tema ovogodišnjeg skupa Hrvatski dani sigurnosti jest 'Novi pogled na sigurnost' . U okviru skupa održava se 15. konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti, 3. forum menadžera korporativne sigurnosti JI Europe i 3. forum privatne zaštite. Na otvaranju skupa okupljene je pozdravio i predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić

Dodijeljene su i Velike hrvatske nagrade sigurnosti i to za medijsku promociju sigurnosti Ministarstvu turizma i sporta za projekt Safe stay in Croatia te Croatia osiguranju za projekt Laqoprevent u kategoriji najboljeg projekta poslovnog sektora u ostvarivanju sigurnosti zajednice.

Nagradu za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti dobio je KB Sveti Duh Zagreb i ECCOS Zagreb za potpuno sigurnosno rješenje ove bolnice. Robert Kopal i Darija Korkut za knjigu "Analitički menadžment" nagrađeni su u kategoriji najbolje znanstvene knjige iz područja sigurnosti, Gordana Buljan Flander nagrađena je za individualni doprinos u ostvarivanju i razvoju struke odnosno sigurnosti zajednice, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika za projekt Sloboda stvaranja, kao doprinos nevladine organizacije za sigurnost zajednice. Za inicijative godine nagrađeni su Denis Pavela te PU splitsko-dalmatinska i partneri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!