Zasad neće biti novih mjera, ali će se pojačati kontrole

25.10.2021.

11:02

Autor: I.Z./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je da se zbog epidemiološkog stanja u zemlji premijer Andrej Plenković sastao se s članovima Nacionalnog stožera u Banskim dvorima. 

- Analizirali smo situaciju s koronakrizom, brojevi zaraženih, hospitaliziranih rastu, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Kad dođe jesen, kada se ljudi počnu više zatvarati, boraviti u zatvorenim prostorima, moguće je očekivati porast broja novozaraženih, i tada smo uvijek kombinirali preporuke o održavanju temeljnih protuepidemijskih mjera i, naravno, uz poziv građanima da se u što većem broju cijepe, poručio je.

Ponovio je da je cijepljenje najbolja zaštita od virusa.

Božinović je naglasio da se na sastanku najviše govorilo o pojačanoj kontroli onih mjera koje su sada na snazi, prije svega korištenju maski u zatvorenom prostoru, jer, dodaje, vidimo da se ta obveza shvaća prilično ležerno.

Istaknuo je da će se nastaviti razgovori vezani uz činjenicu da je gotovo 25 posto novozaraženih iz školskog sustava.

- Kako iskoristiti neke nadolazeće blagdane da se eventualno, ona dva dana, koja su radna u tom tjednu, da se tijekom tih dana ne ide u školu. Ne bih htio prejudicírati, ali o tom će se još razgovarati tijekom dana, dodao je.

Božinović je naglasio kako se i razgovaralo o pojačanom promoviranju treće, odnosno "booster doze".

- Ako već pitate za COVID potvrde, mi ih ne razmatramo onako kako se primjenjuju u Europi, barem ne u ovom trenutku, s obzirom na činjenicu da i države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, naravno da tu postoji onaj dio koji se tiče njihove primjene kao dodatne motivacije za cijepljenje, međutim, to je jedno vrlo kompleksno pitanje, dodao je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!