Božo Petrov u Oporbenom zarezu

20.02.2023.

17:18

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/A.V.

Božo Petrov

Božo Petrov

Foto: Oporbeni zarez / HRT

U emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" gostovao je saborski zastupnik i predsjednik Mosta Božo Petrov. S njim je razgovarala Sanja Rabuzin.  

- Oni (vladajući) uvijek mogu zaštititi one koji sudjeluju u prikrivanju dokaza i stvaranju blata od hrvatske države. Nemam tu previše lijepih riječi, rekao je Petrov i podsjetio da je glavna državna odvjetnica 2020. sakrila dokumente koji su teško inkriminirali ministricu Žalac. 


Hrvoj Šipek, tvrdi Petrov, bila je zakonski dužna, kada je bila upoznata s tim predmetom, u srpnju 2020. godine, poslati te dokumente OLAF-u zato što se u tim dokumentima vidi da je novac iz Europske unije na kriv i koruptivan način potrošen.


- Glavna državna odvjetnica je i u par navrata lagala saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru. Neki dan ponovno. Srozan je nažalost ugled Glavnog državnog odvjetništva i DORH-a. Što to točno treba Šipek stvarno ne razumijem. Ta je gospođa imala urednu i dobru karijeru i što joj je trebalo da na ovakav način služi vladajućima? Na to valjda samo ona može odgovoriti, ali je žalosno. 


Najavio je da će ubrzo Zlatu Hrvoj Šipek ponovo pozvati da svjedoči u Saboru, ovaj put kako bi iznijela izvješće za 2022. godinu. Njegov cilj, kao i kolega iz Mosta je, ističe, sve nepravilnosti iznijeti pred javnost. 


- Svaki građanin koji je danas zaposlen u Republici Hrvatskoj pola svog radnog dana radi za tu državu odnosno za te vladajuće. Ako radi 8 sati onda 4 sata uplati za državni proračun. To je bruto plaća koja mu se oduzme. Oni financiraju lopove s 10-15 dana rada u mjesecu. I njima to ne smeta?! Ok! Ali ćemo se potruditi da apsolutno svaka stvar za koju znamo da se krade ili je korumpirana mi ćemo je staviti pred javnost jer javnost to mora znati. A onda je na ljudima da na izborima odluče žele li lopove ili žele čestite ljude. 


O inicijativi DP-a za opoziv premijera Plenkovića


- Predsjednik Vlade je podbacio za vrijeme tri glavne krize koje su postojale u Hrvatskoj. Podbacio je za vrijeme krize inflacije koju je potpomogao uvođenjem eura zbog čega su cijene još više eksplodirale. Podbacio je u krizi obnove. Vi  imate situaciju u kojoj su oni kroz fond kojeg danas gase zaposlili 77 ljudi, potrošili 44-45 milijuna kuna, obnovili 6 kuća na Banovini, ni jednu u Zagrebu, ali su zato obnovili svojih 300 kvadratnih metara uredskih prostruja u Zagrebu. I podbacio je u krizi covida gdje mi danas imamo najveću smrtnost od covida. Za to sve smo ga mi upozoravali. 


O hrvatskim državljanima optuženima u Zambiji 


Fascinantno mu je da već 2-3 mjeseca u javnosti slušamo o težini situacije 8 odraslih Hrvata koje su išle posvojiti djecu. Kaže, tragedija našeg društva je u tome što se cijelo to vrijeme nitko nije zapitao za 4 djece koja su trebala biti posvojena. 


- Odrasli imaju neke coping mehanizme za suočavanje sa stresom. Nije im lako. Vjerojatno im je katastrofalno, ali gore nego njima je toj djeci koja nemaju nikakvu mogućnost da im itko pomogne, zaključio je Petrov. 

 

Gostovanje predsjednika Mosta u Oporbenom zarezu pogledajte u nastavku:Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!