Brač: Zabrana napuštanja mjesta prebivališta i boravišta 14 dana

09.05.2020.

12:12

Autor: Anita Markovina Radnić/Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/M.Š./P.F./HRT

default error photo
Na Braču imamo novo žarište koronavirusa. U petak su potvrđene 22 novooboljele osobe samo na tom otoku.
Na Braču imamo novo žarište koronavirusa. U petak su potvrđene 22 novooboljele osobe samo na tom otoku. Od ponoći na snagu stupaju postrožene mjere kretanja. Otok neće u karantenu. Iz mjesta u mjesto može se samo s e-propusnicom, a od ponoći stupa na snagu mjera zabrane napuštanja otoka na 14 dana.

U Dnevniku HTV-a voditelj Epidemiološke službe Brač dr. Nađan Šerić rekao kako je danas uzet ukupno 91 bris te da se rezultati očekuju kasno noćas. Uvjeren je da će biti još pozitivnih, nada se ne u onolikoj mjeri kao jučer, kada ih je bilo 22. Oboljeli se bore s različitim simptomima.

- Imamo čitav spektar, znači, od temperature, kašlja, u manjem broju slučajeva gubitak osjeta okusa, osjeta njuha. Imamo jednu gospođu koja ima tešku upalu pluća, ona je hospitalizirana, rekao je Šerić.

Iz bračkog stožera pozivaju na odgovornost, ali kažu - razloga za paniku nema. Zasad otok neće u karantenu, no ako se broj zaraženih iznimno poveća, karantena će za otok postati realna opcija.

I dalje se ne zna tko je na Braču nulti pacijent, ali zna se da je otočna epidemiološka slika narušila i nacionalnu.

Od danas se na otoku Braču uvodi nužna epidemiološka mjera, zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta na području otoka u trajanju od 14 dana, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati. Opširnije

- Poslana su četiri epidemiologa, a tijekom dana bit će napravljeno i 100 briseva. Podatke bi mogli imati tijekom večeri, za sada je prerano reći koliko će biti novooboljelih, rekao je Luka Brčić, predsjednik Stožera civilne zaštite otoka Brača.

- Namjera nam je da što više kontakata provjerimo, pozvali smo ljude da ne kriju kontakte, želimo da što prije dođemo do svih kontakata jer je to jedini način da spriječimo širenje koronavirusa na Braču, dodaje.

Brčić je istaknuo i da će se postrožiti mjere, da će se izdavati propusnice za odlazak iz mjesta u mjesto.

- Uvedene su i propusnice prema kopnu, imamo i ograničavanje okupljanja. Mjere koje su bile u početnoj fazi sada se vraćaju. To nije represija, već poziv svima da se odgovorno ponašamo. Za sada nema potrebe za karantenom, ali bitni su postupci istraživanja kontakata te shodno tome ćemo vidjeti koliko će mjere trajati, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!