12:51 / 09.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Brammertz: Nazadovanje procesuiranja ratnih zločina u regiji

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje zadnjih nekoliko godina, rekao je Serge Brammertz na međunarodnoj konferenciji "Pravda nakon Haaga".
Procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje zadnjih nekoliko godina, rekao je Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova UN-a (MMKS).

Nesretna činjenica je da je situacija loša i nekoliko godina nazaduje kada je riječ o državnom progonu ratnih zločinaca i regionalne suradnje, poručio je na međunarodnoj konferenciji "Pravda nakon Haaga" Brammertz, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Svaki put kad dođem u regiju, šokira me razlika između pristupa dužnosnika koji nisu voljni pokazati interes za osuđivanje ratnih zločina i očajne situacije žrtava, rekao je Brammertz na tom skupu koji su organizirali Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, udruga Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Sensa - Centar za tranzicijsku pravdu.

Morat ću spomenuti, kao i u prošlim izvještajima, kako je nesretna činjenica da rad na pravdi i pomirbi u regiji ide u krivom smjeru, najavio je.

S iznimkom Bosne i Hercegovine svake godine ima sve manje suđenja za ratne zločine, a javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina, istaknuo je.

Prije nekoliko godina bi mi bilo nevjerojatno da bi vlada ili ministri govorili o ratnim kriminalcima na način na koji to čine danas, tretirajući ih kao heroje, kazao je bivši glavni tužitelj.

Brammertz je zaključio kako je nakon zatvaranja suda u Haagu i uhićenja posljednjih bjegunaca pala energija za procesuiranje ratnih zločina te da je državnim tužiteljima situacija danas teža jer su haški pravnici imali snažniju međunarodnu podršku koja je i dalje potrebna jer državna tijela nemaju dovoljno sredstava i osoblja.

Brammertz će se u Zagrebu sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem kako bi razgovarao o tim pitanjima.

Na tom panelu, nazvanom "Razlozi usporavanja i mogućnost ubrzanja istraga te unaprjeđenja međunarodne suradnje", Jasmina Domagić, zamjenica državnog odvjetnika Jelenića koji je trebao govoriti, no nije stigao zbog drugih obaveza, naglasila je da nema usporavanja i navela primjere broja istraga. Nakon 2013., kad je bilo blizu četrdeset istraga, njihov broj održava se između 20 i 30 slučajeva godišnje.

Podaci pokazuju da unatoč otežanom prikupljanju dokaza zbog proteka vremena, nije došlo do znatnijeg pada u broju pokrenutih postupaka, ustvrdila je Domagić u svojoj prezentaciji.

Najavila je i skori početak rada portala za ratne zločine koji će javnosti omogućiti pristup podacima o aktualnostima u njihovu procesuiranju i interaktivnim mapama.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!