15:58 / 01.04.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/E.P.C.

Branimir Farkaš komentira rat u Ukrajini

Branimir Farkaš komentira rusku agresiju na Ukrajinu

Branimir Farkaš komentira rusku agresiju na Ukrajinu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HTV / HRT

Iz dana u dan pratimo ratnu situaciju u Ukrajini koja se reflektira na cijelu Europu, naravno i na Hrvatsku. Vanjskopolitički komentator Branimir Farkaš dao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska presjek situacije posljednjih dana.

U Ukrajini je, kaže Branimir Farkaš, sada vidljivo pregupiranje ruskih snaga, i sada su posvećene drugoj fazi rata. 

- Rusi su objavili kako su izvršili prve zadatke koje su zamislili i sada su posvećeni drugoj fazi rata. To pregrupiranje popušta obruč oko Kijeva i snage se kreću prema jugu, kako sam već upozorio. Izvještaji zapadnih medija se uglavnom usredotočuju na to kako Rusi nisu uspjeli, te kako Ukrajina i dalje ima svoje političko vodstvo te pruža otpor, rekao je. 


Dodao je kako mediji spominju ruske probleme s novačenjem, no Putin je potpisao ukaz o novačenju novih 130 tisuća vojnika. 

- Putin je kazao da oni neće ići u rat. Ranije je bilo odlazaka novaka, što je Vladimir Putin nazvao propustom i tražio odgovornost u ministarstvu obrane. Špekulira se i gdje je bio ruski ministar obrane Sergej Šojgu – neko vrijeme ga nismo vidjeli - a sad se ponovno pojavio. Govorilo se i o krizi između Putina i njegovih suradnika, da ga je njegova obavještajna zajednica krivo informirala te je zbog toga sve skupa propalo. Znamo da je Putin sigurno najusamljeniji čovjek na svijetu, već više od mjesec dana živi u distanci od najmanje deset metara od prvog čovjeka koji mu smije prići. To su sigurnosne mjere kako bi se spriječilo nekakvo trovanje ili atentat. Govori se i da je ostario pa više nije toliko racionalan niti lucidan, navodi Branimir Farkaš. 


U gradu Hersonu su Ukrajinci ostvarili protunapad i ponovno došli u posjed tog grada. 


- To je borba da Ukrajina i dalje ostane pomorska zemlja. Krim su izgubili. Ako dođe do tog minimalnog vojnog cilja, spajanja od Rusije, pa preko Hersona do Odese, onda Ukrajina više ne bi bila ni pomorska zemlja, objašnjava Farkaš. 


Pitanje je koji je zapravo Putinov povod za rat  


- Imao je isti narativ kao Milošević i Hitler – to su "ugroženi Rusi u susjednoj zemlji koje treba zaštititi". Udario je na Kijev jer je mislio da će tim jakim početnim udarima slomiti ukrajinski otpor u startu, dekapitirati političko vodstvo Ukrajine i preuzeti cijelu zemlju u neku vazalnu državu. Opravdavao se navodnom denacifikacijom Ukrajine, u kojoj su Rusi navodno bili potlačeni u odnosu na svoja nacionalna prava, ističe Farkaš. 


Ideologija nove Rusije za novo doba


Pojavljuju se naznake nove Putinove ideologije, koje se mogu iščitati iz uvodnika Petra Akopova, ruskog novinara i propagandista kojeg neki zapadni mediji nazivaju ‘Putinovim trbuhozborcem’. 


- Uvijek unaprijed govori. Ne bih ga nazvao trbuhozborcem, nego su u njemu dionici Putinovog režima prepoznali čojeka koji slično misli i dali su mu neke vodeće uloge u medijima koje kontroliraju. On je govorio o ‘duhovno samodostatnoj Rusiji, utemeljenoj na nematerijalnim vrijednostima bez samoponiženja i želje za inozemstvom’. U toj ideologiji Rusija je ponosna i samodostatna, a ne sluga Zapada. To ne bi bilo vraćanje na carsku ni na sovjetsku Rusiju, nego nekakva nova Rusija za novo doba. Osnovni problem takve ideologije je da se takve transformacije nikad ne mogu napraviti na silu. Ako silom krenete tjerati svoje građane da budu neovisni od zapadnog utjecaja i razvijaju samo rusku kulturu, onda grabite prema jednom totalitarizmu nacističkog, fašističkog ili komunističkog tipa, zaključuje Farkaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!