Branitelj sa Sajmišta podržava pomirbu: "Treba ostati čovjekom"

18.11.2020.

12:39

Autor: B.A./HRT

default error photo
Ne postoji slika iz moje mladosti, a da netko od Srba nije bio protagonist neke lijepe priče, kaže Marko Baketa.
Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a Kolona sjećanja u Vukovaru je prošla i Memorijalnim grobljem.

➡️ Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
➡️ Medved: Dostojanstveno obilježavamo sve naše žrtve
➡️ "U mreži Prvog" o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara
➡️ Škabrnja se prisjeća svojih žrtava
➡️ Diljem Hrvatske svijeće i lampioni za Vukovar
➡️ VIDEO: Svijeće i sjećanje na žrtvu Vukovara
➡️ Premijer: Gledamo naprijed u duhu pomirbe i suradnje
➡️ Posebno teška sjećanja ovih dana i u Škabrnji 
➡️ Vukovar: SNV odao počast žrtvama

Ondje je bio i Marko Baketa, vukovarski branitelj na Sajmištu, koji danas živi i radi u Sarajevu. On je tih ratnih dana do zadnjeg trenutka branio grad i onda se s puškom uspio probiti.

- Možda nije tako stereotipno kao što se to gleda u filmovima, klasičan vojni proboj. Tražili smo prostor za sebe, cijeli dio ekipe koji je bio na Sajmištu, koji nije imao uvjete za predaju niti smo pomišljali na predaju. Pokušali smo jednostavno izvući vlastitu kožu i poslije se ispostavilo da je znatan dio nas uspio, rekao je Braketa našem Eugenu Husaku.

I dan-danas se pita kako se uspio probiti. Išao je i preko minskih polja, dio momaka bio je, kaže, i zarobljen. Njegovoj skupini trebalo je 13 sati da izađu iz Vukovara - od 17 do 6 sati.

Podržava pomirbu i nada se da će Vukovar jednog dana biti ono što je nekada davno bio.

- Ne postoji slika iz moje mladosti, a da netko od Srba nije bio ili protagonist neke lijepe priče ili to sve skupa. Treba ostati čovjekom, to je možda najteže na svijetu, ali vjerujte mi, to je jedino što se isplati, rekao je Braketa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!