Branitelji: Ima li sankcija za zastupnike koji šire govor mržnje?

29.05.2018.

09:43

Autor: I.M./HRT

default error photo
ZUV HGP ocijenio je da je saborski zastupnik dno dna dosegnuo izjavom 'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!'
Zajednica udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada (ZUV HGP) reagirala je na komentare Nenada Stazića koji je u raspravi na Facebooku napisao "Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?" i "Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!" te je upitala predsjednika Sabora ima li sankcija za zastupnike koji "očito šire govor mržnje i žaljenje što nije pobijeno više Hrvata".

Prema današnjoj situaciji, pitamo se imaju li branitelji razloga za slavlje pošto je izgledno da komunizam u Hrvatskoj još nije pobijeđen. Sramotnim javnim istupima putem društvenih mreža saborskog zastupnika Nenada Stazića, koji govorom mržnje ismijava hrvatske branitelje postavljanjem pitanja 'Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?', jasno zaključujemo kako smo za zastupnika Stazića suvišni u ovoj državi za koju smo se borili, naveo je u priopćenju ZUV HGP.

Poručio je da hrvatski branitelji nisu napuštali Hrvatsku ni devedesetih godina pa neće ni danas.

ZUV HGP ocijenio je da je saborski zastupnik dno dna dosegnuo izjavom 'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!'

Dno dna koje ste dosegnuli svojom izjavom na svom profilu na Facebooku 'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!' dostigla je vrhunac vaše moralne i etične opredijeljenosti. Sudeći po vašim izjavama, 1945. je trebalo pobiti sve koji nisu bili partizani i komunisti. Da, logično je da tada ne bi bilo mogućnosti danas imati samostalnu i suverenu Hrvatsku, u što smo uvjereni da bi vas veselilo".

Zabrinjavajućim smatraju što "rijetki mediji prenesu takve izjave i što za zastupnike ne postoji nikakva sankcija ni odgovornost (osim moralne koje očito nema), već imaju imunitet i smiju govoriti i raditi što ih volja". "Da je tako nešto izjavio 'obični građanin', odavno bi mu policija pokucala na vrata, navodi ZUV HGP.

Predsjednika SDP-a Davora Bernardića upitali su podržava li svoje zastupnike u takvim izjavama i stajalištima i postoji li u njegovoj stranci "instrument za sankcioniranje očite nesnošljivosti prema Hrvatima, Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima".

ZUV HGP izrazio je na kraju nadu da će u Hrvatskoj napokon zaživjeti demokracija gdje će svaki građanin moći birati zastupnika imenom i prezimenom, a ne po partijskim i političkim listama. To je jedini način smjene generacije zastupnika u Hrvatskom saboru pošto su se neki doživotno pretplatili na tu fotelju, stoji na kraju priopćenja za javnost koje je potpisao predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić.

Stazićeve objave na Facebooku izazvale se veći broj negativnih reakcija u javnosti, a on je, prema pisanju medija, u međuvremenu sporni komentar izbrisao te se opravdava kako smatra da u Hrvatskoj fašizam još nije pobijeđen te kako on ne opravdava bilo kakav zločin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!