Branitelji na splitskoj rivi oslikavaju pisanice

03.04.2023.

13:25

Autor: Vijesti/HRT/A.S.

Branitelji oslikavaju pisanice

Branitelji oslikavaju pisanice

Foto: HTV / HRT

U suradnji s Turističkom zajednicom splitski branitelji na rivi oslikavaju pisanice. Tradicija je to koju u Velikome tjednu održavaju već dvanaestu godinu, a ove im se priključila i najstarija likovna udruga u gradu "Emanuel Vidović". Nakon rata, puške su zamijenili kistovima, i upravo je bavljenje umjetnošću mnoge branitelje izvuklo iz pakla PTSP-a. Male pisanice tradicionalno će bojiti djeca koja naiđu, a velika će ostati kao ukras na rivi sve do uskrsnoga ponedjeljka. Na njoj će naslikati maslinu. 


- Kako kažu- maslina je i žena, i majka i prijateljica. Maslina je sve. Tako da ih radimo zapravo s četiri strane i kad se to bude vrtjelo u krug onda ćete imati osjećaj trodimenzionalnog, objasnila je Cvjetana Bazina Periša, predsjednica Likovne udruge "Emanuel Vidović".

- Ponosni smo da smo branitelji, ali taj rat je davno ostao iza nas. Mi smo sada prvo umjetnici, možemo zahvaliti umjetnosti što smo tu gdje jesmo, što radimo to i što sve pretvaramo u pozitivu, rekao je Ivica Marin, predsjednik Braniteljske likovne udruge- "BLU".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!