10:30 / 01.05.2020.

Autor: Branko Dobrota/Dobro jutro Hrvatska/HRT

Branitelji s Peruće ponovo na prvoj crti

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Članovi Braniteljske zadruge Patriot iz Dabra, pokraj Perućkog jezera, u vrijeme pandemije pomažu starijim osobama dostavljajući im hranu i lijekove.
Članovi Braniteljske zadruge Patriot iz Dabra, pokraj Perućkog jezera, u vrijeme pandemije pomažu starijim osobama dostavljajući im hranu i lijekove. U neposrednoj blizini njihova poligona, žive uglavnom starije osobe koje bi bez skrbi susjeda branitelja, teško prebrodile doba korone u tom rijetko naseljenom dijelu Dalmatinske zagore.

Ponovno na prvoj crti, pomažući svakodnevno ženama koje žive same, branitelji u Dabru ne pitaju ih ni za vjeru niti nacionalnost. Nema razlike među ljudima kojima treba pomoć. Istočna obala Perućkoga jezera, podno Dinare, rijetko je naseljen prostor.

- Ljudi su jednostavno prepušteni sami sebi. Možda je dobro za njih da se pojavila ova korona, pa se njima posvećuje više pažnje. Da nije ovoga bili bi sami, a mi sad redovno brinemo i pazimo na njih, koliko možemo, rekao je upravitelj B.Z.Patriot-Dabar Mario Vujević Vegi.

U zadruzi Patriot, puno je posla. Nakon obilaska starijih susjeda, na poligonu se radi punom parom. Čiste se polja, sije humus i potkivaju konji... Stari zanat u Dabru živi u vještim rukama mladoga kovača.

- Najprije se raskuje, otkinu se komadi kopita.Skrati se i ponovno se prišije potkova i ajde dalje, rekao je kovač Ivan Čović.

Obližnja Peruća, čeka bolja vremena. Turistički potencijal ovog bisera Dalmatinske zagore, kažu zadrugari-branitelji, osim njih, još nitko nije prepoznao.

- Neiskorištena je potpuno, nema ništa na njoj. Moglo bi se tu dosta napravit s nekim malim poticajima i dobrim projektima, rekao je Slaven Librenjak iz B.Z.Patriota-Dabar.

Braniteljska zadruga Patriot, pokrenula je brojne rehabilitacijske, sportske i turističke projekte. Nastavit će i s korištenjem europskih fondova, pokušavajući i dalje pokrenuti gospodarstvo u predivnom, ali gotovo napuštenom dijelu Cetinske krajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!