14:18 / 16.11.2020.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Branitelji s Vukovarom u mislima

-

-

Foto: - / -

Slažu se, 29 godina nakon rata zajedništvo je potrebnije nego ikada, naročito dok traje rat protiv koronavirusa, nevidljivog neprijatelja.
Zbog ograničenog broja sudionika kolone sjećanja ovi branitelji iz Čakovca neće put Vukovara. No za kamere HTV-a prisjetili su se teških trenutaka provedenih na prvoj crti obrane i dana provedenih u srpskim logorima.

Dana 11. rujna 1991. pripadnici policijske stanice Čakovec, njih 58 - otišlo je put Vukovara. Među njima i Zvonko, Marijan i Emil. Slike preživljavanja, ratišta i borbe još su svježe.  

➡️ Škoro o Vukovaru, sukobu Milanović-Plenković te članstvu u HDZ-u
➡️ Plenković: Boris Milošević ide u Vukovar

- S 14. na 15. rujna počeo je opći napad. To nam je bio najkrvaviji dan. Bolnica se napunila, počeli su životi padati k'o keglini. To je bilo zastrašujuće, priča vukovarski branitelj i logoraš Zvonko Horvatić. Tada je ranjen, no ubrzo se oporavio i vratio na bojište sve do pada Vukovara.

Nakon toga odveden je u srpski logor gdje je proveo 185 dana. Neizvjesnost je, kaže Zvonko - bila svakodnevna, nisi znao hoćeš li doživjeti idući dan. Bilo je primjera u Stajićevu gdje nekoga jednostavno "dignu" i "cipelare dok ne izdahne", prisjeća se.

Smrti u oči gledao je i vukovarski branitelj i djelatnik PU međimurske Marijan Mandlin. U logoru nisu imali hrane. "Tretirali su nas jako loše dok nije došao Međunarodni crveni križ. Nakon toga se situacija malo popravila, ali kad dođeš doma i kad ti netko stavi tanjur i hranu - čovjek se rasplače, to je prvo što napravi", priča.

U obrani Vukovara i zapadne Slavonije poginulo je 12 međimurskih policajaca, dok ih je 26 ranjeno. Jedan se još uvijek smatra nestalim. "Bili smo više od braće, to je bilo prijateljstvo beskrajno", kaže vukovarski branitelj i logoraš Emil Novak. Na životu ga je držala, dodaje - pomisao na obitelj, kćerku i suprugu. 

Slažu se ovi branitelji - 29 godina nakon rata zajedništvo nam je potrebnije nego ikada, naročito dok traje rat protiv koronavirusa, nevidljivog neprijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!