Bačić i Bauk u Dnevniku o padu letjelice: Važnost ulaganja u obranu

18.03.2022.

19:45

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Arsen Bauk, Branko Bačić i Mladen Sirovica

Arsen Bauk, Branko Bačić i Mladen Sirovica

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk večeras su u HTV-ovom središnjem Dnevniku govorili o okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu, naglasivši važnost ulaganja u obranu kako se nešto slično ne bi ponovilo.

Bauk je rekao da nakon sjednice Odbora za obranu može reći da se utvrđeni događaji dosta podudaraju s onim što se moglo čuti u medijima.


- Što se tiče sustavnih rješenja, ono što sam čuo natjeralo me na dodatno razmišljanje kako da se ove stvari ne ponavljaju, i da ponovim ono što je rekao i predsjednik moje stranke - kako da što manje ovisimo o sreći, a što više o onome što smo sami stvorili kao sustav koji nas štiti, rekao je Bauk.


Na pitanje kako postići veću kontrolu zračnog prostora i veću sigurnost, Bačić odgovara: prije svega, većim ulaganjima u sustav nacionalne sigurnosti.


- Pokazalo se da, premda Hrvatska raspolaže doista visoko razvijenim sustavom radarske opreme, da smo država članica NATO-a, da se ovakve situacije u ovakvim događanjima mogu doista i dogoditi u jednoj državi članici NATO-a, rekao je Bačić.

Dodao je da je sličnih situacija, iako ne s ovakvim ishodom, u proteklih desetak dana, odnosno od početka agresije na Ukrajinu, bilo i u našim susjednim državama, prije svega državama članicama NATO-a.


- S obzirom na to da, bar prema saznanjima koje ja imam, na radarima tijekom dana gotovo stalno postoje letjelice koje nemaju svoj kod, čiji transponderi ne ostavljaju njihove identifikacijske oznake, u nekoliko navrata prije samog događanja, kad je ova bespilotna letjelica pala ovdje u Zagrebu, pojavljale su se slične situacije zbog kojih su se njihovi borbeni zrakoplovi dizali i utvrdili da se radi o nečemu što nije bilo opasno i onda su se spuštali. Ovaj put prema signalu koji je ova bespilotna letjelica ostavljala nisu shvatili da se doista može raditi o opasnosti, rekao je Bačić.


Bauk je poručio da se svakako trebamo osjećati sigurnije zato što smo u NATO-u nego da nismo. 


- Je li to dovoljna razina sigurnosti nakon ovog događaja? Ona može biti malo poljuljana, taj osjećaj sigurnosti, ali ono što treba stalno naglašavati - Hrvatska je turistička zemlja. I bilo bi dobro da prestanemo paradirati više s ovom pričom, poručio je Bauk.


- Činjenica da su nakon toga i ljudi u NATO-u i Mađarskoj i Rumunjskoj podigli svoje kriterije da će reagirati u sličnoj situaciji trebala bi nam biti dovoljna i da više ne radimo sami od sebe veću nesigurnu destinaciju nego što jesmo, rekao je Bauk, dodavši da se radi o njegovom skromnom apelu svima - i predsjedniku, i premijeru, i ministru obrane, i ostalima koji budu javno govorili o toj temi.


Bauk je rekao i da takve situacije treba pokušati prevenirati ulaganjem, između ostalog, i u obranu.

O izbjeglicama iz Ukrajine


Bačić je naveo da ih i je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas izvijestio kako je u Hrvatskoj u ovom trenutku 7.500 izbjeglica koji su evidentirani i razmješteni diljem Hrvatske.


- Mislim da je Hrvatska, kao država koja ima iskustvo iz svog Domovinskog rata u ponašanju, postupanju s izbjeglicama, na isti način pristupila i rješavanju problema izbjeglica iz Ukrajine, svjesni činjenice da će ovo ipak biti dugotrajni proces, da će njihov status u Hrvatskoj trebati urediti na način da se integriraju što je moguće više u hrvatsko društvo, rekao je Bačić.


Bauk je rekao da onima koji budu željeli doći u Hrvatskoj da pobjegnu od rata moramo omogućiti da na što lakši način dođu i da se ovdje što bolje osjećaju u okvirima i njihovih i naših mogućnosti, kao i da onima koji, nakon što sve ovo završi, budu poželjeli ostati to i omogućimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!