Brazilski ministar vanjskih poslova u Zagrebu

14.02.2023.

Zadnja izmjena 17:35

Autor: Dnevnik/HRT/A.S.

Brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Luiz Iecker Vieir u posjetu Hrvatskoj

Brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Luiz Iecker Vieir u posjetu Hrvatskoj

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U posjetu Hrvatskoj novi je brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira. Sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem i hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom. 

Grlić Radman je kazao kako su on i brazilski kolega na sastanku izrazili obostrano zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima dviju zemalja te su razgovarali o mogućnosti jačanja suradnje, pogotovo u gospodarskom području.

- Razmijenili smo mišljenja o globalnim pitanjima, od interesa za obje države, suradnji Europske unije i Brazila, odnosno Unije i zajednice latinoameričkih država i karipskih država - CELAC, kao i o situaciji na zapadnom Balkanu, Ukrajini te području Latinske Amerike i Kariba, izjavio je ministar Grlić Radman.

- Tijekom današnjih razgovora dominirale su teme o bilateralnim odnosima i o tome kako ih unaprijediti. Potpisivanje ovih sporazuma i najava potpisivanja novih, samo će produbiti naše odnose. Dolazak u Zagreb dokaz je naše želje za što boljom suradnjom, istaknuo je brazilski ministar Mauro Luiz Iecker Vieira.

Prije konferencije za medije potpisani su i sporazumi o suradnji u području obrazovanja i kulture koje su s hrvatske strane potpisali resorni ministri Radovan Fuchs i Nina Obuljen Koržinek.

Mauro Luiz Iecker Vieira, koji je prethodno od 2010. do 2012. bio brazilski veleposlanik u Hrvatskoj, kazao je da je proveo skoro tri divne godine (u Hrvatskoj) i u osobnom i u profesionalnom smislu.

Istina je da Brazil i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog, dodao je Vieira koji je obnašao i ranije dužnost ministra vanjskih poslova Brazila od 2015. do 2016.

Spomenuo je i hrvatsku dijasporu u Brazilu koja je dala velik doprinos našem kulturnom okruženju.

Ovo je prvi Vieirin bilateralni inozemni pojest otkako je šef brazilske diplomacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!