Brige roditelja epidemija je dodatno pojačala

03.04.2021.

00:15

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/J.L./Dnevnik/HRT

Svjesnost o autizmu

Svjesnost o autizmu

Foto: HTV / HRT

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu. Goleme brige i probleme s kojima se nose roditelji djece s autizmom, epidemija je dodatno povećala. No, njihova želja i cilj ostali su isti - omogućiti im što normalniji život sada i nakon njihove punoljetnosti.


Riječki dečki, korisnici Centra za autizam, pjesmom su dočekali dan kada su i službeno postali odrasli. Dosad su bili u sustavu obrazovanja i pohađali Centar za autizam, obrazovnu ustanovu, a sada prelaze u ustanovu socijalne skrbi.

Trideset godina trajala je borba kako bi osobe s autizmom dobile prikladan prostor i stručnjake i nakon punoljetnosti. 

Snježana Glavaš, majka djeteta s autizmom, kaže da će njezin Luka sada imati kvalitetan prostor, odličan kadar, i nada se svemu najboljemu.


Galerija
Svjesnost o autizmu, Foto: HTV/HRT
Svjesnost o autizmu, Foto: HTV/HRTSvjesnost o autizmu, Foto: HTV/HRTSvjesnot o autizmu, Foto: HTV/HRT

Neurološki poremećaj koji počinje u ranoj dobi i traje cijeli život, nije izlječiv i ne prestaje s 18 godina, ističu zagrebački roditelji.

- Roditelji djece s autizmom su stručnjaci u malom. S našim smo djetetom 24 sata dnevno i s njim radimo, kaže majka djeteta a autizmom Ivana Koludrović.

"Lockdown 365 dana u godini" ovogodišnji je moto obilježavanja svjetskog dana autizma u Zadru. Od danas liječnici i pedijatri imaju priručnik slikovnicu kako pristupiti djetetu na pravilan način. No zadarska Udruga za autizam želi još nešto.

- U velikoj većini gradova i mjesta sva igrališta su blizu ceste, a djeca s poremećajem iz spektra autizma su na jedan način malo opasna jer nemaju percepciju opasnosti. pa se vrlo lako može dogoditi da jednostavno izlete van na cestu, da otiđu za loptom, kazao je Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar.

Svaki grad ima svoje potrebe i nedostatke, no udruge za autizam imaju isti cilj: izradu jedinstvenog obveznog protokola u kojem će jasno stajati na što sve osoba s autizmom ima pravo i na koji način će do toga doći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!