Brijest, naselje koje nema ništa

03.09.2020.

08:41

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

U 21. stoljeću mještani prigradsko naselja Brijest, jednog od 11 Mjesnih odbora u gradu Osijeku, jedini su koji nemaju trgovinu i pekarnicu.
Prigradsko naselje Brijest s 350 kućanstava i oko 1400 stanovnika jedino je osječko prigradsko naselje u kojemu nema nijedne trgovine niti pekarnice. Stanovnici su očajni i ljuti, jer po svaku sitnicu moraju u nekoliko kilometara udaljene trgovačke lance ili trgovine u Osijeku ili Antunovcu.

Iako su samo par kilometara udaljeni od Osijeka nemaju ni pekaru ni trgovinu, a naselje postoji još od 1950.-ih. Urbano i lijepo naselje u kojem živi i puno starijih domaćinstava kao i djece koja idu u školu, nedostatak trgovine je veliki problem. Nekada su imali trgovinu, ostali su bez nje.

- Nije da nemaju ekonomsku računicu, ovdje su većinom privatne kuće, a u privatnim kućama poslovni prostori ovise o privatnicima. U centru Brijesta imamo društveni dom koji nije dovršen 30 godina i intencija Mjesnog odbora je dovršenje doma kako bi se taj prostor iznajmio nekoj trgovini koje bi se ovdje duže zadržala i tako bi se poboljšala kvaliteta života svih naših stanovnika - izjavila je Ana-Marija Putrić, predsjednica Vijeća MO Brijest.

Gotovo nepojmljivo je da ljudi moraju ujutro ustati i otići 3 km dalje kako bi kupili kruh i mlijeko, osnovne životne potrepštine.

- Tu su i stariji stanovnici koji su nemoćni, a naravno i pitanje je financija. Tako ispada da vas 1 kg kruha može koštati 20-30 kn ako platite autobusnu kartu jer  nema svako automobil - dodala je Putrić.

Željko Biber u Brijestu živi 50 godina, skoro od rođenja i kaže da nikada nije bila ovakva situacija, uvijek su imali trgovinu gdje su mogli kupovati. Ne zna je li korona ili nešto drugo tome uzrok.

- Mjesni odbor nema tu moć da riješi ovaj problem, ali nastojimo svim silama pronaći neko rješenje kako bi našim mještanima poboljšali život. Situaciju smo razmatrali i s ljudima iz gradske vlasti, da barem dobijemo kiosk koji bi se ovdje postavio kako bi imali gdje kupiti kruh i mlijeko - kaže Biber.

U 21. stoljeću mještani prigradsko naselja Brijest, jednog od 11 Mjesnih odbora u gradu Osijeku, jedini su koji nemaju trgovinu i pekarnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!