12:16 / 14.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Britanka milijunta posjetiteljica dubrovačkih zidina

-

-

Foto: - / -

Dubrovačke zidine zabilježile milijuntog posjetitelja, što je dva tjedna ranije nego lani. Očekuje se oko 1,3 milijuna posjetitelja do kraja godine.
Dubrovačke zidine su zabilježile milijuntog posjetitelja, što je dva tjedna ranije nego lani.Očekuje se oko 1,3 milijuna posjetitelja do kraja godine. Za iduću godinu najavljuje se poskupljenje ulaznica na 200 kuna.

Milijunta posjetiteljica dubrovačkih zidina u 2018. godini, 25-godišnja Britanka Sofia Petrovic iz Nottinghama, te je izjavila da je oduševljena Dubrovnikom i da će se vratiti iduće godine.

Petrovic je priznala da ju je u Dubrovnik prvenstveno privukla povijesna baština grada, a potom i serijal 'Igra prijestolja'.

Tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić izjavio je kako se do kraja godine očekuje oko 1,3 milijuna posjetitelja, a od iduće će godine cijena ulaznice poskupiti sa 150 na 200 kuna.

Posljednjih godina smo se uvjerili kako posjet nikad nije ovisio o cijeni, već ukupnom posjetu Dubrovniku, rekao je Orlić.

Orlić je kako DPDS i dalje ima stav kako dubrovačke zidine ne treba otvarati noću.

Prvi je razlog što bi posjetitelji stanovnicima 'bili u spavaćoj sobi', a to bi zahtjevalo i velike sigurnosne mjere jer bi ih trebalo rasvijetliti pa bi izgledale kao Las Vegas. O tome ne razmišljamo, istaknuo je Orlić.

Društvo prijatelja dubrovačke starine, uz dubrovačke zidine, upravlja s još nekoliko povijesnih lokaliteta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na svakoj je zabilježen rast posjeta.

Radovi na obnovi Stonskih zidina i Sokol grada u Konavlima su u tijeku. Posjet Stonskim zidinama porastao je preko 10 posto i želimo da budu samoodržive. Na Sokol gradu smo dobili dozvolu za ugradnju lifta, što je potrebno zbog visine i zahtjevnog terena, najavio je Orlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!