Britanski ministar obrane Ben Wallace u posjetu Zagrebu

01.02.2022.

10:22

Autor: HRT

Zagreb: Ministar Banožić primio ministra obrane Velike Britanije i Sjeverne Irske

Zagreb: Ministar Banožić primio ministra obrane Velike Britanije i Sjeverne Irske

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo stoje "rame uz rame" u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace koji u utorak službeno boravi u Zagrebu.

On i hrvatski ministar obrane Mario Banožić razgovarali su o sigurnosnoj situaciji na istoku i jugoistoku Europe, u vrijeme rasta napetosti u Ukrajini uz čiju granicu Rusija razmješta svoje snage.

Hrvatska i Britanija stoje rame uz rame u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu, rekao je Wallace čiji je premijer Boris Johnson u utorak u Kijevu.

Ono što odaberu je gotovo pa sekundarno u odnosu na sveto pravo odabira suverene države o svojoj sigurnosti i članstvu u NATO savezu, kazao je na konferenciji za medije u ministarstvu obrane.

To je vrijednost i pravo za koje se vrijedno zalagati, zaključio je britanski ministar koji je, kako je otkrio, u zadnjih 18 mjeseci imao samo četiri dana odmora i to na Korčuli.

Naglasio je da su NATO, Europska unija i UK apsolutno ujedinjeni u podršci ukrajinskom suverenitetu i da se kriza na rusko-ukrajinskoj granici mora riješiti dijalogom.

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost.

Wallace i Banožić potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu dvaju ministarstava koji predviđa jačanje odnosa u NATO-u, na zapadnom Balkanu, u sučeljavanju hibridnim prijetnjama i boljoj interoperabilnosti oružanih snaga dviju država.

Dvojica ministara složila su se da su na zapadnom Balkanu važni nastavak dijaloga, reformskog procesa i daljnje integracije u EU i NATO.

Wallace je ponovio britansku podršku tim savezima da se u Bosni i Hercegovini vrati stabilnost i suzbiju problemi koji brinu Hrvatsku, Srbiju i druge partnere.

Na konferenciji za medije dvojice ministara nisu bila predviđena pitanja novinara.

Wallace, član Johnsonovih konzervativaca, u Zagreb je stigao dok se njegov šef u Londonu brani od kritika oporbe, javnosti, pa i stranačkih kolega zbog proslava vladajućih u vrijeme strogog 'lockdowna', dok Banožić odbacuje optužbe zviždačice po pitanju državnih stanova i suočava se s kritikama hrvatskog predsjednika da ne radi dobro svoj posao.

Wallace se nakon Banožića sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!