Britansko veleposlanstvo u Zagrebu otvorilo knjigu žalosti

12.09.2022.

12:52

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu otvorilo knjigu žalosti

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu otvorilo knjigu žalosti

Foto: HTV / HRT

Nakon Westminstera kralj Charles III. odlazi u Škotsku gdje će se lijes s tijelom kraljice Elizabete II. iz kraljevske rezidencije Holyroodhouse u Edinburghu u velikoj procesiji premjestiti u katedralu Saint Giles. 

Očekuje se da će se na ulicama od kraljice oprostiti tisuće ljudi.

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu otvorilo je knjigu žalosti, a poruke se mogu upisati do petka, od 10 do 16 sati.

- Ovo je trenutak velike žalosti za ljude u Velikoj Britaniji, ali i za mnoge diljem svijeta. No kako je kraljica rekla nakon smrti svog supruga - tuga je cijena koju plaćamo zbog ljubavi. Mislim da u posljednjih nekoliko dana svjedočimo tome kako je kraljica utjecala na toliko ljudi osobno, uz to što je bila povijesna ličnost. Sada joj i mi zahvaljujemo za njezinu posvećenost. 96 godina i 70 godina na prijestolju, to je nevjerojatno, istaknuo je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sj.Irske u Hrvatskoj Simon Thomas.

- Došao sam danas ovamo kako bi se upisao u knjigu žalosti. Ovo je veoma tužan trenutak za Britance, i mi smo kraljevina pa još snažnije suosjećamo s britanskim narodom zbog smrti kraljice. Uz Britance smo i pozdravljamo novog kralja, rekao je veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj Ole Frijs-Madsen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!