20:36 / 19.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Brkić: Adris očito sudskim putem želi dobiti ono što nije nagodbom

-

-

Foto: - / -

I dok premijer Andrej Plenković vjeruje u izglasavanje, Adris koji nije htio poduprijeti nagodbu, sumnja u zakonitost postupka.
Nakon što je Privremeno vjerovničko vijeće za Agrokor prihvatilo nagodbu, na potezu je Trgovački sud. I dok premijer Andrej Plenković vjeruje u izglasavanje, Adris koji nije htio poduprijeti nagodbu, sumnja u zakonitost postupka. Novim će Agrokorom zapravo dominirati ruske banke koje su dobile gotovo 47%.

O razvoju događaja za HRT-ovu emisiju "Temu dana" govorili su profesor Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti te krizni menadžer Danko Sučević.

Dio pravnika smatra da je privremeno vjerovničko vijeće legalno. Ako je to legalno zašto onda u zakonu uopće postoji stalno vjerovničko vijeće, upitao je Sučević. Ovo otvara Pandorinu kutiju za sve buduće procese gdje će se jednostavno odlučiti da tom nekom ne treba vjerovničko vijeće. Stavit ćemo u privremeno vjerovničko vijeće koga god hoćemo i sud će to na kraju potvrditi, dodaje.

Od Trgovačkog suda možemo očekivati ono što smo i do sada očekivali ili što su očekivanja građana ove zemlje, kazao je Brkić. Gotovo sam siguran da Sud radi pod pritiskom i ne bih se tome ni čudio niti bi me to posebno zabrinjavalo pod pretpostavkom da imamo stvarno takvu sudbenu vlast koja je efikasna i koja je uistinu posebna grana vlasti da ne podliježe pritiscima. Gotovo je nezamislivo da bi Trgovački sud imao neke rezerve oko svega toga. Tada bismo morali bitno promijeniti percepciju o sudbenoj vlasti ove zemlje, dodaje.

Na pitanje o poziciji Adris grupe koja ne pristaje na nagodbu jer su tražili povrat od 40%, a povjerenik Peruško nije dopustio više od 20%, Sučević je rekao da je u svakom ovakvom procesu prvi cilj postići većinu. Ako imate dovoljno glasova, u ovome slučaju 66,6%, onda vam ovi drugi ustvari niti ne trebaju. Adris se u ovome trenutku može buniti, ali ne može spriječiti donošenje nagodbe, izjavio je Sučević.

Svi dioničari i oni koji su na određeni način bili vezani uz dioničare, a to znači da su imali osiguranja na temelju dionica, u ovome su procesu evidentno oštećeni. Oni u ovome procesu ne mogu sudjelovati nego će nakon toga tražiti zadovoljštinu, istaknuo je Danko Sučević. 

Luka Brkić smatra da je Adris očito odlučio da u nekom sudskom postupku naplati više svojih potraživanja od onoga što mu se nudi nagodbom. Adris ne može srušiti nagodbu, a to u ovome trenutku nije ni relevantno. Relevantni su potencijalni repovi koji će ostati iza nagodbe, odnosno koliko će oni moći čitavu priču redefinirati. Što je moguće manje tih repova bit će dobro i za nagodbu i za vjerovnike, ali i za nacionalnu ekonomiju.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!