10:18 / 04.04.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Brkić: Istina došla na vidjelo, na njihovu žalost

Foto: arhiva, Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: arhiva, Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vezano za slučaj elitne prostitucije mjerodavno državno odvjetništvo nastavlja utvrđivati sve okolnosti u kojima se zagubio spis predmeta iz 2011.
Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nije odavao službene tajne u slučaju elitne prostitucije. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako "ni za jednu osobu, pa tako ni za osobe čije je ime u javnosti dovođeno u vezu s ovim predmetom, nije utvrdilo osnovanu sumnju da bi počinila kazneno djelo odavanja službene tajne". Ujedno, mjerodavno državno odvjetništvo nastavlja utvrđivati sve okolnosti u kojima je zagubljen spis iz tog predmeta iz 2011. godine.

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić u četvrtak je kazao da je odluka Državnog odvjetništva kojom ga se ne dovodi u vezu s curenjem informacija iz istrage o elitnoj prostituciji u 2011. godini, potvrdila ono što je i sam od prvog dana tvrdio - da nema nikakve veze s tim.

- Hvala Bogu, istina je napokon došla na vidjelo. Da je danas 1. travnja, mnogi bi mislili da je to šala. Na njihovu žalost, to je istinita informacija i, kao što sam tvrdio od prvog dana da ja nemam nikakve veze s tim, to je danas potvrdilo i Državno odvjetništvo, kazao je Brkić u kratkoj izjavi novinarima u Saboru.


Brkić nije htio odgovoriti na pitanje 'na čiju je to žalost', tek je rekao da će se oni sami prepoznati i da ne zna ima li takvih u HDZ-u.

Onima koji su mu tijekom afere 'elitna prostitucija' između redova poručivali da nitko ne može biti iznad stranke, da odstupi i da je postao prevelik teret HDZ-u, Brkić je uzvratio: Blaženi koji vjeruju, a ne vidješe.

Odbio je komentirati presudu Vrhovnog suda Ivi Sanaderu, tek kratko rekavši 'ne komentiram presude'.

Kuščević: Vjerujem da je DORH napravio sve što je trebao po zakonu

- Nisam čitao DORH-ovo obrazloženje, no vjerujem da je DORH napravio sve što je trebao po zakonu, kazao je uoči sjednice Vlade ministar uprave Lovro Kuščević. Dodao je kako treba poštovati persumciju nevinosti iako "hrvatska javnost voli unaprijed nekoga optužiti - što nije dobro".  Priopćenje DORH-a vezano za slučaj prenosimo u cijelosti:

Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je, podsjetimo, 3. listopada 2018. sukladno članku 173. Poslovnika državnog odvjetništva donijela odluku o obnavljanju spisa predmeta protiv nepoznatog počinitelja kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 351. Kaznenog zakona/1997., na temelju podataka iz upisnika i pomoćnih knjiga te pribavljanjem dokumentacije koja se nalazi kod suda, tijela unutarnjih poslova, stranaka ili drugih tijela. Navedena odluka slijedila je nakon utvrđenja da je zagubljen spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja. (4. 4. 2019.)

U svrhu obnove spisa spomenutog predmeta, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je rekonstrukciju sadržaja spisa predmeta protiv nepoznatog počinitelja te je od nadležnih tijela koja su postupala tijekom 2011. godine u vezi navedenog predmeta, odnosno od Županijskog suda u Zagrebu i od PNUSKOK-a, pribavljena raspoloživa dokumentacija koja datira iz 2011. godine (zapisnici o ispitivanju svjedoka, službene zabilješke o obavljenim razgovorima i druga dokumentacija).

Nakon toga su, s obzirom na to da se to pozalo potrebnim, provedene i dodatne državnoodvjetničke radnje radi pojašnjenja i dopune pojedinih navoda prije ispitanih svjedoka po istražnom sucu i provjere svih okolnosti važnih za donošenje daljnje državnoodvjetničke odluke. Državno odvjetništvo je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, tako provelo dodatna ispitivanja triju osoba u svojstvu svjedoka, od kojih je njih dvoje ispitano u dva navrata te je pribavljena izjava jedne osobe, a nakon istupa i objave izjava određenih osoba u jednoj televizijskoj emisiji, ispitane su još dvije osobe u svojstvu svjedoka.

Nakon ovako pribavljenih dokaza i analize svih prikupljenih činjenica i podataka, uključujući i one koje proizlaze iz zapisnika o pretragama mobilnih uređaja osoba od kojih je policija tijekom kriminalističkog istraživanja za tzv. elitnu prostituciju oduzela mobilne uređaje, a te se osobe mogu dovesti u svezu ili imati saznanja o kaznenom djelu odavanja službene tajne, kao i iz izlista telefonske komunikacije iz 2011. godine, nisu potvrđene prvotne policijske sumnje pa Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ni za jednu osobu, pa tako ni za osobe čija su imena u javnosti dovođena u vezu s ovim predmetom, nije utvrdilo osnovanu sumnju da bi počinila kazneno djelo odavanja službene tajne iz članka 351. Kaznenog zakona/1997.

S obzirom na navedeno, a u svrhu otkrivanja počinitelja kaznenog djela odavanja službene tajne iz 2011. godine, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu dostavilo je nadležnoj policijskoj ustrojstvenoj jedinici cjelokupnu dokumentaciju o svim naknadno provedenim dokaznim radnjama i pribavljenim podacima te je naložilo daljnje kriminalističko istraživanje i poduzimanje radnji i mjera sukladno odgovarajućim odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Ujedno, nadležno državno odvjetništvo nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti zagubljenja spisa predmeta iz 2011. godine, stoj u priopćenju DORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!