12:43 / 02.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Brkić: Karte su podijeljene - treba ih redistribuirati

Foto: ilustracija, Davor Javorović/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Javorović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

MMF upozorava kako će iseljavanje Hrvata ugroziti mirovine i zdravstvo. Jedino je rješenje ovog problema rezanje javne uprave. Razgovarali smo o tome s prof. Lukom Brkićem.
Međunarodni monetarni fond više je puta upozoravao da će iseljavanje Hrvata ugroziti mirovine i zdravstvo - jedino je rješenje tog problema rezanje javne uprave. No čini se da je to najteže. O tom problemu u "Studiju 4" razgovarali smo s prof. Lukom Brkićem. 

- Ministri o kritikama MMF-a: Radi se na reformama 

- Migriranje stanovništva je poznato i inače ugrožava mirovinski i zdravstveni sustav. Ali u Hrvatskoj je dodatni problem to što ti sustavi nisu sami po sebi dobro ustrojeni. Migracije taj problem samo potenciraju. Moraju se bitno reformirati, smatra Brkić. - Kad pogledate strukturu onih koji su 40 godina uplaćivali u mirovniski sustav - njih je samo 14 posto, dodao je. Ima i niz mirovina koje proizlaze po nekim drugim osnovama i pitanje je trebaju li takve mirovine ići iz našeg fonda ili proračuna, smatra.

"Treba nam novi model u kojemu bi se redistribuirala moć i glavni akteri" - Ključ je u investicijama, rastu i razvoju, ali dinamizirati gospodarstvo nije jednoznačno i jednostavno. Sustav je blokiran, ima sklerotičnih nakupina, nema krvotoka. Karte su davno podijeljene, a reforme koje mi radimo su parametarne. Potrebne su prave reforme koje bi oformile novi model u kojemu bi se redistribuirala moć i glavni akteri, kazao je.

"Uvođenje poreza na imovinu - jest reforma"

Uvođenje eura, smatra Brkić - neće samo po sebi dovesti do dinamičnijega gospodarstva, mnogo je tu čimbenika. Mi imamo veliku državu, ali slabu državu, kazao je te se osvrnuo na strukturu rashoda. "Mnogo toga plaćamo, a usluga nije na razini", dodao je. Na pitanje treba li Hrvatska uvesti porez na nekretnine, Brkić je rekao kako nas na to ne mogu prisiliti ni EU ni MMF. Međutim, uvođenje poreza na imovinu jest reforma i ona bi dovela do redistribucije moći, zaključio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!