09:17 / 11.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Brkić: Lex Agrokor neće razriješiti političku ekonomiju ove zemlje

-

-

Foto: - / -

Novi vjerovnički ugovor je za HRT-ov Studio 4 komentirao Luka Brkić, profesor s Fakulteta političkih znanosti.
Nakon godinu dana završena je vjerovnička nagodba u novom Agrokoru. Ruske banke, Sberbank  i VTB, trebale bi imati najveći udio u novom Agrokoru, a procjenjuje se da će to biti od 30 do 46%. Vlasnici Agrokorovih obveznica imali bi od 23 do 25% kompanije, američki fond od 10 do 12%, domaće banke oko 10% udjela, a dobavljači oko 8%. Novi vjerovnički ugovor je za HRT-ov Studio 4 komentirao Luka Brkić, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Smatra da još nema razloga ni za kakvo slavlje u vezi s novim vjerovničkim ugovorom. Riječ je tek o nacrtu nagodbe. Nagodba još nije potpisana. Ovo su tek neki gabariti. Hoće li u konačnici biti tako, tek ćemo vidjeti kada se potpiše nagodba. A i onda kada se potpiše, priča će tek tada postati zanimljiva, ali možda i u nekim segmentima problematična, iako to sada u ovim trenucima ne vidimo.

Razumijem Vladu koja je stala iza lex Agrokor i smatram da je nedopustivo da ne dođe do nagodbe s aspekta političkog kredibiliteta. No s obzirom na problem koji Agrokor sa sobom nosi, s lex Agrokor priča ne završava.

U ovome trenutku do neke mjere nacrtom nagodbe mogli bi biti zadovoljni financijski vjerovnici, mogu biti zadovoljni i dobavljači. Ostaju nezadovoljni dioničari koji izvlače deblji kraj". Ne smije se zaboraviti da su među tim dioničarima i mirovinski fondovi, naglasio je Brkić.

Čitava priča oko Agrokora nije važna samo s aspekta Agrokora nego i s aspekta dobavljača. Ako je problem menadžmenta Agrokora, onda će se taj problem riješiti. I u tom slučaju ne bi bio potreban lex Agrokor. No nije samo problem s menadžmentom. Tu je čitava struktura unutar Agrokora, a tu su i dobavljači, vjerovnici, banke, regulatorne agencije itd. Lanac odgovornosti je malo duži od ove kreacije koja se zove Agrokor. Lex Agrokor neće razriješiti političku ekonomiju ove zemlje, dodao je.

Ne znamo ni je li ustavan ovaj lex Agrokor. Pravnici, prema mom sudu, to s pravom ističu. Ako ga Ustavni sud proglasi neustavnim, što se tada događa, upitao je Brkić. Ne želim ni pomisliti da neki već znaju odluku Ustavnog suda. Ako je to tako, onda je to prestrašno, rekao je Brkić.

Odgovarajući na pitanje što očekuje od sutrašnje saborske rasprave u vezi s Martinom Dalić i Agrokorom, Brkić je kazao da će oporba najvjerojatnije u ovoj priči nastojati maksimalno istaknuti oše strane.  No ove priče, nažalost, slušamo predugo i one se ne odnose samo na aktualnu vladu. Trebamo se upitati zašto ova zemlja nema strategiju razvoja,  kazao je profesor Brkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!