10:50 / 20.02.2019.

Autor: HRT

Brkić: Ostajem u HDZ-u i borit ću se još jače

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ponovno je komentirao podizanje optužnice i produljenje pritvora Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi 'SMS', poručivši da ostaje u HDZ-u te da će se "boriti još više i još jače".
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ponovno je komentirao podizanje optužnice i produljenje pritvora Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi 'SMS', poručivši da ostaje u HDZ-u te da će se "boriti još više i još jače".

- Produljen pritvor Vargi i Curiću 

- Nisam u optužnici na žalost mnogih dušebrižnika. Poručujem svima da sam ja u HDZ-u i ostajem. Nisam od onih koji napuštaju bilo kakvu borbu, ostajem se boriti još više i još jače. Na pitanje ima li dojam da mu podmeće netko iz HDZ-a, odgovorio je: "Ne, nisam to rekao". Upitan je li postao teret HDZ-u, uzvratio je: Teret? Imate li vi neku vagu da mjerite to?.

Kuščević: Raduje me što Brkića nema u optužnici u aferi "SMS"

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je kako ga raduje što zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića nema u optužnici protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, koje Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, ali dodaje kako ipak treba pričekati da se proces dovrši.

Upitan da prokomentira to što Brkića nije spomenut u optužnici u tzv. aferi "SMS", a unatoč tomu "iz HDZ-a dolaze signali kako bi Brkić trebao sam razmisliti o odlasku", Kuščević je rekao kako se cijela stvar treba dovesti do kraja.

- HDZ-u je stalo da se cijeli proces dovede do kraja i da se što prije sazna tko je što radio i tko je naručivao takve SMS-ove, rekao je.

- Ako se bilo tko povezuje s aferom, ne samo Brkić nego bilo tko s bilo kakvim aferama, utoliko mu nije mjesto u HDZ-u. Ja bih ipak pričekao da se sve dovrši, kazao je Kušćević odgovarajući na pitanje je li Brkićeva pozicija u HDZ-u upitna.
Na opasku novinara da za HDZ nije dovoljno što Brkića nema u optužnici nego se čeka da bude sve gotovo te se ne isključuje mogućnost da se istraga proširi, Kuščević je rekao da ne nadzire rad nadležnih tijela.

- Zaista ne nadzirem niti kontroliram rad Uskoka niti policije ni bilo koga. Ako je bilo koji član HDZ-a povezan s ikakvom aferom, njemu nije mjesto u HDZ-u. Vidim da Brkića tu nema i to me raduje, zaključio je Kuščević.

Čuraj ne želi komentirati eventualne političke posljedice afere 'SMS'     

Stjepan Čuraj (HNS), na pitanje hoće li afera 'SMS' imati političke posljedice, kazao je: "Ovisi hoće li određeni političari biti uhićeni, ali zbilja ne bih komentirao, ne znam u kojem smjeru ide. Nije htio odgovoriti ni na 'hipotetsko pitanje' bi li na Brkićevu mjestu podnio ostavku u stranci. Nema odgovor ni na pitanje je li Brkić postao prevelik teret stranci jer on nije uključen u istragu, a hoće li, ja ne znam.

Beljak: Sumnjam da će optužnice u aferi 'SMS' imati političke posljedice za HDZ

Krešo Beljak (HSS) kaže da čisto sumnja da će podignute optužnice u aferi 'SMS' imati političke posljedice po HDZ.

- Riječ je o dvije frakcije iste sekte koje vode međusobni rat i vodit će ga još neko vrijeme s neizvjesnim rezultatom jer ne znamo tko će pobijediti. No, znamo tko će izgubiti, izgubit će građani Hrvatske sve dok je HDZ na vlasti, smatra Beljak. Smatra i da Brkić nije teret za Andreja Plenkovića, nego obrnuto, da je Plenković teret za Brkića.

- To su njihove unutarstranačke stvari koje opterećuju hrvatsku javnost i gube građani sve dok je HDZ na vlasti. Njih treba što prije torpedirati u opoziciju na izborima i pustiti da svoje ratove vode u opoziciji da od njih građani nemaju štete, poručio je Beljak.

Horvat: Čekamo rezultate istrage

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u srijedu, vezano uz tzv. "aferu SMS", da čekaju rezultate istrage nakon koje će svi koji su sudjelovali u toj aferi naći svoju pravdu pred istražnim organima.

- Svi skupa čekamo da se proces istraži. Svima nam je naštetio proces koji se dogodio i ono što je činjenica - čekamo rezultate istrage, svjesni činjenice da će nakon toga svi koji su sudjelovali u toj aferi i naći svoju pravdu pred istražnim organima RH, kazao je Horvat novinarima.

Upitan o političkoj odgovornosti aktera u toj aferi odgovorio je da da "do konačnog rezultata istrage trebamo biti barem malo suzdržani i strpljivi i pričekati kakve će rezultate dati istraga".

Tolušić: Želimo da se slučaj što prije završi

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, upitan kako komentira činjenicu da je prema optužnici njegov bivši vozač Blaž Curić davao bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi telefonske brojeve pojedinih dužnosnika, rekao je kako o tome ništa ne zna.

- Kada govorimo o sudskom procesu nemam tu što posebno komentirati osim da očekujemo - ja osobno i prije svega Vlada, da se cijeli slučaj što prije završi i oni koji su se ogriješili o hrvatske zakone privedu pravdi, rekao je Tolušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!