17:08 / 02.10.2018.

Autor: HRT

Brkić: Žalosno je da iz državnih institucija izlaze dezinformacije

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

To je reciklaža starih tekstova, a koliko čujem MUP je dao priopćenje. Vidite što je DORH napravio po tom pitanju i je li taj proces dovučen do kraja pa ćete sami donijeti zaključke, rekao je Brkić.
Na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a očekuje se da će biti riječi o aferi "SMS" i curenju informacija te informacijama iz tjednika Nacional u kojem stoji da je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić 2011. kriminalcima i prostitutkama navodno odavao informacije o istragama policije. Bio je razotkriven, no nikada sankcioniran jer ga je, navodno, štitio Tomislav Karamarko. Premijer Andrej Plenković rekao je da će te navode provjeriti i o svemu razgovarati s Brkićem na večerašnjem sastanku u stranci.

HRT doznaje da su se najprije nasamo sastali Plenković, Gordan Jandroković i Brkić.

Brkića su uoči sastanka u HDZ-u novinari pitali o napisu u Nacionalu, a on im je odgovorio da je čuo da su u jednom tjedniku objavljeni nekakvi članci, na 21 stranicu. Toliko nisu pisali ni o drugu Titu. To je reciklaža starih tekstova, a koliko čujem MUP je dao priopćenje. Vidite što je DORH napravio po tom pitanju i je li taj proces dovučen do kraja pa ćete sami donijeti zaključke. Drago mi je također da su se mediji napokon počeli baviti otkrivanjem takozvanih informacija, rekao je Brkić ispred sjedišta HDZ-a.

Na pitanje novinara što misli zašto sada ovakve informacije izlaze u javnost, Brkić je kazao da se to treba pitati one koji to puštaju. Žalosno je da iz državnih institucija, iz tijela koji su zaduženi za progon za istraživanje takve dezinformacije izlaze vani i na taj način hrane hrvatsku javnost. Daj Bože da nam je to jedini problem u državi, rekao je Brkić i otišao u središnjicu HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković potvrdio je novinarima uoči sastanka da se čuo telefonski s Brkićem te da su se dogovorili da će razgovarati u stranačkoj središnjici. Nije želio govoriti više već je novinarima poručio da će nakon sastanka dati izjave.

Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru, kazao je novinarima da o napisima u Nacionalu zna onoliko koliko znaju i oni. Bilo što više reći bilo bi naklapanje i špekulacije. Na pitanje je li mu čudno da svaki tjedan nešto novo izlazi za gospodina Brkića, Bačić je rekao: Čim je krenula afera oko "SMS-a" jasno je da se onda stvari vuku jedna za drugom. Na potpitanje novinara da to pojasni, kazao je da je Brkić već spomenut u aferi oko "SMS-a", pa se onda pokušavaju stvari reciklirati i prijašnja događanja.
Kazao je i da u stranci nitko ne ratuje, nema preslagivanja te da je ondje sve u redu. Vlada i Sabor uredno funkcioniraju i nema rata u HDZ-u.

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević ocijenio je da bi, ako su napisi protiv Milijana Brkića u Nacionalu istiniti, to bila katastrofa. No zaista, nemojmo suditi nekoga prema napisima iz Nacionala ili neke druge tiskovine, dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li se na sjednici Predsjedništva od Brkića tražiti opravdanje, Kuščević je rekao: Ne mislim da smo mi ovdje prijeki sud, da ćemo tražiti opravdanje, ali sasvim sigurno je da ćemo saslušati gospodina Brkića ako ima što reći na tu temu. Na špekulacije kako je riječ o unutarstranačkom obračunu odbacio je riječima: Ma kakvi! Unutar stranke sve je idilično.

Reagirajući na tvrdnje tjednika Nacional da je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić 2011. osumnjičenicima za elitnu prostituciju odao da su pod policijskom prismotrom, MUP je izvijestio da je još u lipnju te godine o svim informacijama koje su imali o kompromitaciji "posebnih dokaznih radnji" izvijestili Državno odvjetništvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!