13:56 / 14.04.2019.

Autor: E.L.S./T.V./HRT/Hina

Brkićev odvjetnik Farčić proziva policiju zbog curenja podataka

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao da ne može otkriti u kojem statusu je ispitan glavni tajnik HDZ-a, zbog tajnosti izvida.
Odvjetnik Milijana Brkića, Ivo Farčić, prozvao je policiju zbog curenja informacija po kojima je Brkić u kontekstu afere SMS ispitan u svojstvu osumnjičenika, navodeći da se time njegovom branjeniku u smislu potencijalnog kaznenog postupka narušava pravo na obranu.

Prema medijskim navodima, Brkić je prije dva dana ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge osumnjičenog u "aferi SMS".

MUP se oglasio o navodima da je Brkić ispitan u svojstvu osumnjičenika

- Prema onom što znamo iz medija tu se vodi nekakav postupak koji je na razini policijskog izvida, rekao je Farčić Hini, napominjući da obrana u toj fazi ne može izvršiti uvid u spis, odnosno da će izvršiti uvid u državnoodvjetnički spis nakon što se da iskaz na državnom odvjetništvu.

- Apsolutno bi bilo katastrofa da mi dajemo bilo kakav legitimitet nečem takvom u čemu ne možemo sudjelovati na bilo koji način, ne daju nam spis, pričaju što hoće, evidentno dilaju s informacijama i niti komentarom ne želimo im dati legitimitet za takav postupak, rekao je odvjetnik Farčić.

Policiju je prozvao zbog curenja informacija čime se, kaže, njegovom branjeniku narušava pravo na obranu ako je riječ o početku kaznenog postupka, a ako se ne radi o početku kaznenog postupka onda mu se narušava cijela mreža drugih prava, kao što su pravo na privatnost i pravo na obitelj. Odvjetnik Farčić kaže da, zbog curenja podataka, obrana vjerojatno ima na raspolaganju neke pravne mogućnosti, no ne žele se time iscrpljivati jer žele brinuti o potencijalnom kaznenom postupku.

- Da tijekom izvida cure podaci takvog tipa nije česta praksa, kaže Farčić. Smatra da je za curenje podataka odgovornost na policiji. Ako je netko i saznao da je osoba bila na policiji nije mogla doznati činjenični opis i to je morao doznati od policije, zaključuje Farčić.

Milina: Kriminalističko se istraživanje nastavlja

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina zbog tajnosti izvida, nije novinarima  rekao u kojem je statusu u aferi SMS, prije nekoliko dana ispitan zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina, na upite novinara danas u Jasenovcu ponovio je očitovanje Ravnateljstva policije kako su u sklopu istraživanja afere SMS otkrivena druga kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. No zbog tajnosti izvida ne može iznijeti više detalja pa su i dalje bez potvrde ostali medijski navodi po kojima je vezano za  aferu SMS, u svojstvu osumnjičenika ispitan i Milijan Brkić.

- Policija postupa po službenoj dužnosti, razmjenjuje sve informacije s Državnim odvjetništvom i kao i u svim drugim kriminalističkim istraživanjima prikuplja obavijesti od građana i ispituje, ako je potrebno, osumnjičenike - kazao je Milina novinarima u Jasenovcu, gdje je nazočio službenoj državnoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. Dodao je da ne može otkriti u kojem statusu je ispitan glavni tajnik HDZ-a, zbog tajnosti izvida.

Upitan hoće li biti još privođenja, rekao je da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković novinarima na komemoraciji nisu željeli komentirati tu situaciju.
Jandroković je kazao da nema više informacija od onih koje su objavljene jučer u medijima, a nije želio niti procjenjivati hoće li i koliko to nanijeti štete stranci u predizbornoj kampanji za predstojeće EU izbore. Rekao je i kako se s Brkićem nije čuo.

- Pustimo da policija i DORH naprave svoj posao bez ikakvog pritiska sa strane politike - kazao je ministar Kuščević.

Na upit predstavlja li to uteg stranci i hoće li od Brkića tražiti da se povuče, kratko je odgovorio da HDZ ima najbolju listu za europske izbore, kandidate i program i da će sasvim sigurno biti pobjednici na izborima za Europski parlament. Ne boji se, kaže, da će oporba to iskoristiti u kampanji i da će Brkić biti među prvim temama.

Plenković: Brkićev slučaj može naštetiti HDZ-ovoj kampanji jedino ako netko to hoće konstruirati

- Pročitao sam ovu informaciju koja je sinoć bila u medijima kao i priopćenje MUP-a. U ovom trenutku nema nikakvih dodatnih saznanja i ne želim komentirati nešto o čemu nemam dovoljno informacija - kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković novinarima u Jasenovcu.

Premijer je kazao da se s Brkićem nije čuo, a smatra da taj slučaj može naštetiti HDZ-ovoj kampanji za EU izbore jedino ako netko to hoće - konstruirati.

- Ali zaista ne vidim kakve veze to ima s HDZ-om i kandidatima ili s izborima za Europski parlament -, naglasio je Plenković, dodavši: "Niti uz najbolju volju ne vidim poveznicu".

Na novinarsku tvrdnju kako u sklopu afere SMS 'iz ormara ispadaju razno-razne stvari', Plenković je odgovorio da ne zna i nema nikakvih kontakata s ljudima koji se  'tim sportom bave'.

Na novinarski upit vidi li i on kao i Brkić, koji je sinoć izjavio kako je "sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije" - premijer je rekao da doista ne zna što stoji u tom predmetu.

- Ne znam, puštam institucije, odnosno ništa ne puštam ili dopuštam, nego ljudi rade svoj posao. Zaista ne znam što to stoji u tom predmetu, teško mi je to reći - kazao je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!